U trendu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Zaštiti novinare redakcije KRIK

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je Republičko javno tužilaštvo Srbije da demantuje, kako je ukazala, neutemeljene i opasne insinuacije o povezanosti KRIK-a sa kriminalnim grupama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je pozvala da preduzme sve mere za zaštitu novinara i redakcije tog portala.

„Očekujemo i da se hitno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja i osudi kampanju blaćenja i zastrašivanja KRIK-a i uzme u zaštitu targetirane novinare“, navodi se u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je da će obavestiti medjunarodne organizacije i asocijacije o „novom brutalnom ataku na nezavisne i profesionalne novinare u Srbiji“.

U saopštenju je Koalicija podsetila da se redakcija KRIK-a godinama hrabro i profesionalno bavi istraživanjem korupcije i kriminala, i da je njen rad priznat brojnim domaćim i medjunarodnim nagradama, a da je istovremeno zbog tekstova „stekla veliki broj neprijatelja“.

„O tome svedoči i nekoliko ugrožavanja sigurnosti urednika Stevana Dojčinovića, kao i tri slučaja provaljivanja u stanove novinarki KRIK-a, koji nisu rasvetljeni“, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres i Fondacija Slavko Ćuruvija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.