U trendu

Koalicija za slobodu medija: REM da kazni medije koji šire lažne vesti o agresiji na Ukrajinu

 Koalicija za slobodu medija pozvala je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da „ozbiljno“ sankcioniše medije koji kako se navodi, krše pravila objektivnog i izbalansiranog izveštavanja, šire ratnu propagandu i distribuiraju lažne vesti o ratu u Ukrajini.

Pozvali su novinare i novinarke da se suprotstave „rathnohuškačkoj retorici u svojim redakcijama“ jer kako su naveli, ne postoji nijedan razlog koji bi opravdao podršku agresiji na Ukrajinu.

„Podsećamo ih da nas Kodeks novinara Srbije obavezuje da vodimo računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči. Pravo da odbiju da izvrše nalog urednika ako bi se postupanjem u skladu s tim nalogom kršio propis, pravila struke i etika novinarske profesije, novinarima omogućava i zakon o javnom informisanju i medijima“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da Srbija, kao zemlja „koja tvrdi da je njeno strateško opredeljenje članstvo u EU“, mora da obezbedi svojim gradjanima kvalitetno informisanje a njene institucije da se „suprotstave ratnoj propagandi i tendencijama opravdanja oružanih sukoba“.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.