U trendu

Koalicija za slobodu medija:Kampanja provladinih medija protiv KRIK-a-atmosfera linča

Koalicija za slobodu medija pozvala je danas sve nadležne institucije Srbije i odgovorna lica da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da hitno zaustave „opasnu i protivzakonitu kampanju koju protiv redakcije Centra za istraživanje korupcije i kriminala KRIK vode provladini mediji u Srbiji“.
U saopštenju Koalicija podseća da je „žestoka kampanja“ počela pošto je KRIK u sredu objavio delove transkripta iskaza privedenog vodje navijačke grupe „Principi“, Veljka Belivuka iz istrage koja je u toku, a u kojem je on govorio o povezanosti svog kriminalnog klana s državnim vrhom i porodicom predsednika Srbije.

„Kao odgovor na teške optužbe, i ovaj put su svi provladini mediji orkestrirano krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK-a, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča“, upozorava se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija ukazije da je „nedopustivo da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza, targetira kao medij u službi kriminalnih klanova samo zato što profesionalno i beskompromisno rade svoj novinarski posao“.

„Posao svakog novinara je da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko su ti problemi povezanost vlasti i kriminala. Pravo svakog gradjanina je da za ovakve probleme zna, kako bi mogao da donosi informisane odluke“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se pdseća da u provladinim tabloidima kampanja protiv novinara i redakcije KRIK traje već godinama, a zbog čega niko nikada nije odgovarao, a članovi te redakcije su doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje.

„Ovakve kampanje postale su svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji. U njima učestvuju i političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija navodi da su njeni članovi „u više navrata upozoravali i domaću i inostranu javnost da je situacija neizdrživa, te da je potrebna hitna reakcija nadležnih kako bi se zaustavili napadi i kampanje zastrašivanja novinara“.

U saopštenju se podseća i da su u martu ove godine članice Koalicije napustile Radnu grupu Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, „upravo zbog odsustva bilo kakve diskusije i reakcije na opasnu kampanju protiv portala KRIK“, i dodaje da ta radna grupa ćuti i na najnovije ispade protiv KRIK-a.

„Zahtevamo hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i Tužilaštva“, navodi se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Fondacija Slavko Ćuruvija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.