U trendu

Kod Aleksinca otkrivena figurina sa „crvenim čizmicama“ stara skoro 7.000 godina

Praistorijska figurina visoka 6 centimetara nađena je na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, a prema prvim procenama stručnjaka nastala je oko 4800 godina p.n.e.

Arheolozi predočavaju za da takva figurina do sada nije bila poznata: bila je obojena u zeleno i crveno, a čak su joj u crvenoj boji stilizovane „čizmice”.

Na ovom lokalitetu avgusta 2019. godine došlo je do senzacionalnog otkrića jedne od najmonumentalnijih primeraka vinčanske figuralne plastike, figurine pod imenom Vita, datirane na period od 5.500 do 4.750 g.p.n.e. Zahvaljujući ovom otkriću arheologa Sanje Crnobrnje Krasić, ceo lokalitet je ponovo dobio na značaju i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski je pomoglo prva sistemska arheološka istraživanja. A ona već daju impozantne rezultate.

„Za sada smo pronašli još 15-ak fragmenata nekih drugih velikih figurina, a ta ’šarena‘, nažalost bez glave, visoka je šest centimetara i tip je figurine kakav do sada nismo poznavali“, napominje dr Adam Crnobrnja, rukovodilac arheoloških istraživanja.

Pre dve godine je prilikom zaštitnih istraživanja došlo do otkrića velike skulpture i tada je praćen samo kanal, koji je još uvek centralni deo sondi, navodi arheolog.

„Sada je neophodno da saznamo širi kontekst. Na osnovu prvih indicija, pretpostavili smo da je u pitanju čitava neolitska kuća. Međutim, kada smo krenuli u ova iskopavanja, ustanovili smo da se najverovatnije radi o kompleksu neolitskih peći, ognjišta, prilično je zagonetna situacija“, rekao je on za Novosti.

Arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu u saradnji sa Zavičajnim muzejom Župe iz Aleksandrovca, nastavljaju sa istraživanjima koja će trajati najdalje do 10. novembra.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.