U trendu

Pronađena srednjovekovna crkva veća od Gračanice (video)

U srcu Šumadije arheolozi su pronašli monumentalnu građevinu veću čak i od Gračanice, za koju se pretpostavlja da je srednjovekovna crkva i da pripada Nemanjićima.

Dvorine

RTS o arheološkom lokalitetu Dvorine na Venčacu…

Gepostet von Narodni muzej u Aranđelovcu am Sonntag, 5. Januar 2020

Arheolozi su pronašli ovu monumentalnu građevinu na nalazištu Dvorine, kod Aranđelovca, tragajući za ostacima kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića.

Na tom mestu je pronađen tesanik sa ostacima freskoslikarstva, tako da je arheolozima bilo jasno da se tu nalazi crkva, prenose mediji.

View this post on Instagram

#dvorine#venčac #nemanjici #dusansilni#stefandečanski#hram#crkva#14vek#Arheološka iskopavanja na Dvorinama nedaleko od Aranđelovca potvrdila su neverovatna otkrića. Monumentalna srednjovekovna crkva na Venčacu, koju su arheolozi počeli da istražuju 2016. godine, bila je veća od Gračanice, a podigao ju je zasigurno neko od najmoćnijih Nemanjića. „Hram na Dvorinama je vladarska zadužbina, bez ikakve sumnje. Bio je dug 27 metara i širok 14 metara, odnosno veći od Gračanice. Crkva je podignuta početkom ili sredinom 14. veka, jer je zidana u srpsko-vizantijskom stilu koji se koristi od vremena kralja Milutina i traje do kraja dinastije Nemanjića. Ktitori bi mogli da budu i Stefan Dečanski i Dušan Silni, a dalja iskopavanja omogućiće preciznije datovanje. Najveća misterija grandioznog hrama jeste razlog zbog koga je podignut ovako daleko na severu, blizu nemirne granice s Ugarskom”, kaže istoričar i arheolog Vladan Milivojević. Ovim otkrićem pobijena je teorija da Nemanjići nisu imali zadužbine u Šumadiji. Archaeological excavations on the site Dvorine, in the vicinity of the town of Aranđelovac, confirmed the amazing discoveries. The archaeologists began the research of the monumental medieval church on Mount Venčac in 2016, and until the present day they discovered that it was larger than the church of the Gračanica Monastery, and it is most certainly an endowment of one of the most powerful members of the Nemanjić dynasty. "The church in Dvorine the a royal endowment, without any doubt. It was 27 meters long and 14 meters wide, even larger than Gračanica. The church was built in the early to mid-14th century, as it was built in the Serbian-Byzantine style, which has been used since the time of King Milutin and lasted until the end of the Nemanjić dynasty. Possible patrons could be kings Stefan of Dečani and Stefan Dušan, and further excavations will enable more precise dating. The greatest mystery of the grandiose church is the reason why it was built this far north, near the restive border with Hungary", said historian and archaeologist Vladan Milivojević. This discovery disproved the theory that the members of the Nemanjić family had no endowments in the Šumadija region.

A post shared by IvanRadović🇷🇸🇷🇸hunting☦️✝️ (@ivanhunter81) on

„Radi se o srednjovekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu, ali je neverovatno da za nju nema nikakav pisani trag“, rekao je za lokalnu novinsku agenciju RINA kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu Vladan Milivojević.
Zadužbina ovakvih dimenzija, kaže on, mogla je biti samo vladarska, pa se za sada pretpostavlja da pripada Nemanjićima i da ju je sredinom 14. veka podigao car Dušan u doba najvećeg procvata svoje vladavine.

Izgrađena je, naveo je Milivojević, u srpsko-vizantijskom stilu, ali njeno postojanje i dalje je obavijeno velom tajne, a na osnovu nekih pronađenih ostataka smatra se da je upravo u ovoj crkvi bilo sedište Beogradske episkopije u 14. veku.

Prema njegovim rečima, crkva ima pripratu koja je zajedno zidana sa brodom koji je oslikan, dok priprata nije.

„Zato se pretpostavlja da se nešto u međuvremenu dogodilo, možda čak i smrt cara Dušana, koja bitno menja istoriju, ali i dalju budućnost ove crkve. Tokom istraživanja ovdje smo pronašli veliki broj fragmenata fresaka koje se sada nalaze u muzeju, a najbolji i najkrupniji komadi su konzervirani“, kaže Milivojević.
On ocenjuje da postoji mnogo nepoznanica koje će se otkriti budućim istraživanjima.

„Otkriveni su masivni nadgrobni spomenici koji svedoče da je izuzetno bogato stanovništvo ovde živelo tokom srednjeg veka, a na nama je da otkrijemo ko je sve tada naseljavao ovo područje“, dodao je Milivojević.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar