U trendu

Kolone kamiona na izlazu iz Srbije ka Hrvatskoj i Mađarskoj

Teretni saobraćaj iz Srbije ka Mađarskoj i Hrvatskoj i danas se otežano odvija, zbog usporenog rada službi susednih zemalja, a najpogođeniji su i dalje prelazi Horgoš, Kelebija i Batrovci, gde su kilometarske kolone kamiona, saopštila je danas Uprava carina.

Kako se navodi, na prelaza Batrovci zadržavanje traje oko sedam časova, a kolona je duga oko šest kilometara.

Tokom noći taj prelaz je prešlo oko 100 kamiona manje nego što je to uobičajeno.

Kolona je na Horgošu duga oko pet kilometara, zadržavanje traje od pet do šest sati, a na tom prelazu je usled zastoja na Batrovcima teretni saobraćaj jačeg intenziteta nego obično, pošto se deo vozača odlučio da umesto ka Batrovcima krene ka Horgošu.

Gužva se stvorila i na Kelebiji gde je kolona kamiona na izlazu duga šest kilometara, a čekanje traje oko četiri sata.

Kao uzrok usporenog rada pograničnih službi susednih zemalja najčešće se navodi detaljan pregled kamiona u potrazi za migrantima koji bi mogli biti skriveni u tovarima robe.

Kada je, dodaje se, međuzona popunjena vozilima nije moguće dalje propuštanje kamiona i oni moraju da sačekaju da neki prethodno uđu na susednu teritoriju i tako oslobode malo prostora za sledeće vozilo.

To praktično, kako piše u saopštenju, znači da carinska služba Srbije, koja granične formalnosti može da obavi za svega nekoliko minuta, zavisi od brzine kojom rade kolege na drugoj strani granice.

Na graničnom prelazu Šid kolona se od jutros raščistila i zadržavanja nisu duža od oko 30 minuta.

Na prelazu Đerdap ka Rumuniji, gde je juče veći broj kamiona čekao i na samoj brani za ulaz u Rumuniju, danas to nije slučaj jer su rumunske pogranične službe uspele tokom noći da obrade i propuste veći broj kamiona koji se nalazio u koloni, navodi Uprava carina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.