U trendu

Komemoracija i oproštaj od Boška Krunića u Novom Sadu

Savez antifašista Vojvodine, Udruženje antifašista Novog Sada i Forum V21 priredili su danas u Novom Sadu komemoraciju i ispraćaj na kremaciju nekadašnjeg visokog političkog funkcionera socijalističke Jugoslavije Boška Krunića, koji je umro u 88. godini.

Članovi antifašističkih udruženja su na komemoraciji istakli da je Krunić bio jedan od osnivača Saveza antifašista Srbije i Foruma V21, te da je do kraja života bio „društveno angažovan i politički pozitivan“.

Zamenik predsednika Udruženje antifašista Novog Sada Miroslav Francuski rekao je da se Krunić u svojoj karijeri izdvajao od ostalih političara po „optimizmu i neposrednošću“, te da je pokrajina Vojvodina doživela najveći uspon dok je on bio jedan od vodećih ljudi u njoj.

„Otvarale su se fabrike u svakoj grani industrije, više od 150, na Dunavu je izgradjeno šest mostova, izgradjene su zgrade za Srpsko narodno pozorište i pozorište u Subotici, formirana je Vojvodjanska akademija nauka i umetnosti“, rekao je Francuski i dodao da se Krunić uvek zalagao za odbranu autonomnog položaja Vojvodine.

Nekadašnji gradonačelnik Novog Sada i član Foruma V21 Boško Petrov rekao je da su vrata ovog političara bila uvek otvorena za njegove saradnike i gradjane, čemu svedoče i mnoge poruke koje je porodica primila preko društvenih mreža povodom smrti Krunića.

„Radio sam sa Krunićem posle ‘Jogurt revolucije’ na formiranju Foruma V21 i dogovor je bio da se ne formira politička organizacija, već gradjanska koja će okupiti ljude da pomogne novoj vlasti da osnaži i rehabilituje Srbiju nakon ratova kao privredni faktor Evrope i značajnog subjekta na tom tržištu“, dodao je Petrov.

Prema njegovim rečima, Krunić je zastupao stav da ocenu o tome ko je kriv za ratove i razaranja na prostoru bivše Jugoslavije mora doneti istorija, nauka i studije koje će se ozbiljno baviti time.

Predsenik Saveza antifašista Srbije Aleksandar Kraus dodao je da je Krunić baštinio vrednosti koje se mogu iskazati kroz reči „antifašizam, AVNOJ i autonomija“.

Krunić je bio član Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije i njegov predsednik od 30. juna 1987. do 30. juna 1988. godine.

Bio je predsednik Predsedništva Saveza komunista Vojvodine u dva navrata, 1981-82. godine i 1984-85. godine.

Podneo je ostavku nakon takozvane ‘Jogurt revolucije’ 1988. godine, u kojoj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine. Krunić je potom isključen iz Saveza komunista Jugoslavije, pod optužbom da je nosilac „autonomaškog separatizma“.

Krunić je rodjen 1929. godine u selu Prhovo, u Sremu, a na današnjem ispraćaju na groblju u Novom sadu govorio je Živan Berisavljević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.