U trendu

Komesarka SE za ljudska prava: Hitno zatvoriti migrantski kamp kod Bihaća

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u BiH da hitno izmeste sve migrante iz kampa u Vučjaku kod Bihaća  u odgovarajući smeštaj u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi se izbegla humanitrna i zdravstvena kriza.

Mijatović je od vlasti BiH  zatražila i da preuzmu odgovornosti za upravljanje migracijama uz poštovanje ljudskih prava kao i da pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje već veoma dugo same rešavaju ova pitanja, navodi se u saopštenju.

Mijatović je navela da sa zabrintošću prati razvoj u Bihaću i BiH čije vlasti i dalje smeštaju migrante u pretrpani improvizovani kamp u Vučjaku koji se nalazi blizu miniranih područja i u kojem su uslovi za život žalosni, bez vode i struje.

 „Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša“, navodi se u saopštenju Mijatovićeve koja traži hitno zatvaranj kampa u Vučjaku.

U saopštenju se dodaje da situacija nije nova i da je komesarka Mijatović pre gotovo godinu i po dana od vlasti BiH u pismu zatražila da ne štede napore kako bi poboljšali postupanje prema migranatima koji dolaze. Tada je u Bihaću i Velikoj Kladuši bilo oko 300 migranata, dok ih je danas, prema procenama 4.000 – 6.000.

Pozivam vlasti BiH da ovo pitanje reše u tesnoj saradnji sa medjunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama koje djeluju na polju migracija. Krajnje je vreme da vlasti prema migrantima postupaju humano iu skladu sa standardima ljudskih prava, navodi se u saopštenju komesarke SE za ljudska prava.

Iz lokalnog Crvenog krsta juče je saopšteno da je počelo prebacivanje migranata koji borave na javnim površinama u Bihaću u obližnji prihvatni centar na Vučjaku. Do sada je u tom kampubilo 550 do 700 migranata, a sada ih je 1.600.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je pre dva dana da se u tom gradu nalazi oko šest hiljada migranata, o kojima brinu samo taj grad, Crveni krst i medjunarodne organizacije. Fazlić je najavio da će grad Bihać od ponedjeljka obustaviti pružanje usluga kampu Vučjak.

Zbog bezbednosti volontera, lokalni Crveni krst doneo je odluku o povlačenju iz kampa, pa će se, posle povlačenja lokalnih organa vlasti, migrantima deliti samo jedan obrok. Crveni krst je saopštio da nema uslove da drži svoje ljude u tom kampu i da ne mogu snositi odgovornost ukoliko dodje do epidemije ili drugog zbog nestašice vode i šatora.

Bihać je već dve godine pod konstantnim pritiskom ilegalnih migranata. U taj grad dnevno u proseku stigne 150 ilegalnih migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.