U trendu

Kompanija: Laž je da je bilo ko od štićenika KPZ imao zdravstvene probleme zbog rada u 'Eliksiru'

 Kompanije „Eliksir Grupa“ i „Eliksir Zorka“ demantovale su navode o zloupotrebi radnog angažovanja i ugrožavanju zdravlja štićenika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Šabac, koje je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić danas iznela u svom obraćanju u Skupštini Srbije, navodeći da je u pitanju „apsolutna laž“.

Parlić je ranije danas izjavila da zatvorenici u Šapcu skupljaju kancerogeni otpad za kompaniju „Eliksir“, zbog čega mnogi od njih imaju zdravstvene probleme.

Iz „Eliksira“ su u saopštenju za javnost naveli da imaju potpisan ugovor o saradnji sa KPZ Šabac od maja prošle godine, po kom je određeni broj štićenika Zavoda angažovan na poslovima u krugu „Zorke“, tako da manje ekipe štićenika dolaze u krug fabrike uglavnom subotom, jer su tokom radne nedelje angažovani od strane drugih kompanija iz Šapca.

„Štićenici KPZ obavljaju isključivo lakše poslove na čišćenju pogonskih i magacinskih prostorija za mineralna đubriva ili fabričkog kruga ‘Zorke’, u skladu sa ugovorom i uz nadzor stručnog lica. U skladu sa procedurom, po dolasku u ‘Zorku’ štićenici svaki put zaduže propisanu radnu opremu i prođu obuku o bezbednosti i zdravlju na radu, o čemu postoji uredna pisana dokumentacija“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da nikada nijedan štićenik KPZ-a nije u „Zorki“ obavljao nikakve visokokvalifikovane poslove koji podrazumevaju rukovanje sa opasnim materijama, hemikalijama ili otpadom, niti bilo kakve složenije industrijske poslove.

„Apsolutna je laž da je bilo ko imao ikakve zdravstvene probleme tokom ili usled radnog angažovanja u ‘Eliksir Zorki’. Nikada nije došlo ni do jednog incidenta na radu, niti se iko od štićenika ikada požalio na bilo kakve zdravstvene tegobe, a kamoli na neke drastične povrede i teška zdravstvena stanja, što se može proveriti i u KPZ Šabac“, naveli su u saopštenju.

Pozvali su nadležne organe da ispitaju sve navode koje je poslanica Ivana Parlić u svom javnom obraćanju iznela na račun „Eliksira“ i radnog angažovanja štićenika KPZ Šabac i o tome obaveste javnost.

„Apelujemo na narodne poslanike da ne zloupotrebljavaju ‘Eliksir Grupu’, koja zapošljava 2.000 građana Srbije, za jeftine političke obračune i manipulaciju javnosti, što je u ovom slučaju značilo i nepotrebno uznemiravanje porodica štićenika KPZ Šabac čija imena su uz niz izrečenih laži danas pročitana u Skupštini Srbije“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.