U trendu

Kompanija Sloboda formirala komisiju koja će utvrditi uzrok požara; Meštani: Izgledalo je …

Kompanija Sloboda iz Čačka saopštila je danas da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom delu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predvidjen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Kompanija navodi da je požar nakon kratkog vremena prerastao u serijske eksplozije, a u akcidentu nije bilo žrtava i povredjenih. Pričinjena je materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije.

Magacin municije je udaljen 800 metara od proizvodnih pogona kompanije a do požara je došlo oko 1.20 posle ponoći.

U delu fabrike gde je došlo do požara nije bilo zaposlenih, a u ostalom delu fabrike u kojem se izradjuju mehanički delovi za kompletiranje gotovih proizvoda bilo je oko 60 zaposlenih.

„Oni su, kada su to uslovi dozvolili, uz pomoć protivpožarne službe u kompaniji Sloboda evakuisani na bezbedan način. Na mestu dogadjaja nalaze se nadležni istražni organi, a direktor kompanije Sloboda je formirao komisiju koja treba da utvrdi uzrok nastalog akcidenta“, navodi se u saopštenju.

Požar u fabričkom magacinu municije je lokalizovan sa povremenim javljanjem manjih eksplozija.

Na lokalizaciji vatre učestvovalo je 45 vatrogasaca. Stručne ekipe su na terenu koje čiste puteve od gelera, a na magistralnom putu ka Pridvorici zabranjen je prilaz vozilima.

Eskplozija u fabrici Sloboda uznemirila je gradjane Čačka, naročito one koji žive u okolini fabrike. Mnogi su u toku noći napuštali domove i odlazili van grada.

Meštani čačanskog naselja Pridvorica i dalje su uznemireni. Najugroženije porodice su tokom noći evakuisane.

Meštani navode da ih je oko jedan sat posle ponoći probudile eksplozije.

„Prvo se čulo kao manje pucketanje, onda su počele strašne eksplozije. Odmah smo izašli napolje. Buknula je vatra, izgledalo je kao da nebo gori. Sakrili smo se u podrum. Stišalo se tek oko četiri sata ujutru“, rekao je jedan meštanin Pridvorice agenicji Beta.

Prema njegovim rečima, neke komšije su odmah sa porodicama napustili domove i otišli kolima u grad, dok su neki ostali u svojim domovima.

On je rekao da se nakon eksplozije iznad fabrike pojavio gust crni dim.

Nekoliko meštana Pridvorice rekli su da im je stradala stoka od šrapnela koji su „leteli“ iz magacina municije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je novinarima da je najvažnije da nema nastradalih i da je svih 60 zaposlenih u trećoj smeni evakuisano.

„Tri radnice i jedan radnik su evakuisani u pola tri. Uspeli su da nadju sklonište u samoj fabrici. Eksplozija je izbila u magacinu gotovih proizvoda, a istraga će utvrditi zbog čega je došlo do toga, bitno je da su svi gradjani bezbedni“, rekao je Todorović.

On je naveo da su zbog jačina eksplozija, detonacije osetile u celom gradu, što je dovelo da uznemirenosti gradjana.

“ Vojnobezbednosna služba daće procenu kada se završi poslednja eksplozija, a po proceduri nakon toga ulaze demineri i vatrogasci i onda se ide u istražni postupak. Sinoć je bilo 35 vatrogasaca iz čačanske službe i 10 iz same kompanije“ rekao je Todorović.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da je sada situacija u Čačku znatno mirnija.

„Zbog sagorevanja svih tih materija u fabrici i crnog vazduha koji se vije iznad Čačka radiće se analiza vazduha u narednom periodu“, rekao je Čaušić novinarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.