Komunalcima veća ovlašćenja: Legitimisaće bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Odbornici Gradske skupštine nedavno su usvojili nekoliko novina koje se tiču rada komunalne milicije.

Građanin koji im traži nalog na uvid mora da potpiše zahtev milicionaru, pišu „Večernje novosti“.

Poslove komunalne milicije ubuduće će moći da obavljaju i komunalni milicionari bez službene uniforme, ali s pisanim nalogom načelnika.

Nalog mora da sadrži podatke o patroli, oblast kontrole, tačnu lokaciju i vreme, odnosno početak i kraj planirane akcije. Ove izmene koje je predložio Sekretarijat za poslove komunalne milicije usvojili su gradski odbornici na nedavno održanoj sednici.

U slučaju da kontrolisani čovek zatraži nalog na uvid, pre toga mora komunalnom milicionaru da potpiše izjavu da je to tražio.

„Milicionari mogu da upozore građane, upute usmeno naređenje, provere identitet, zaustave i pregledaju vozilo, ali i privremeno ga oduzmu“, navodi se u Odluci Komunalne milicije, pišu dalje „Novosti“.

Kada je za to ovlašćen zakonom, milicionar može da izda prekršajni nalog, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno delo, ali i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Protiv rešenja komunalnog milicionera građani će ubuduće imati pravo da upute žalbu Gradskom veću u roku od 15 dana od dostavljanja rešenja.

Nova ovlašćenja odnose se i na nadzor i kontrolu parkiranja. Odnosno, ako milicionari uoče nepropisno parkirano vozilo, mogu vozaču izdati usmeno naređenje da ga odmah ukloni.

S druge strane, pripadnici komunalne milicije ubuduće će učestvovati i u obavljanju „spasilačkih funkcija i pružanja pomoći drugim organima na otklanjanju posledica elementarnih i drugih nepogoda“.

Milicionari će dobijati ovlašćenja kada pomoć ugroženima ne mogu da pruže nadležni gradski organi i ovlašćene organizacije.

4 komentara
 1. REBEKA

  Nema u ovim novim ovlascenjima,koja se dodeljuju komunalnoj policiji,nista cudno i neobicno.Svi veliki gradovi,koji su po pravilu,i glavn gradovi svojih zemalja,imaju svoju gradsku policiju.Tako Njujork ima svoje cuvene „plavce“, koji su Njujorski gradski policajci.Gradjani koji se korektno ponasaju,koji ne prave saobracajne prekrsaje,kao i svi ostali uredni gradjani,nemaju potrebe da se plase ni redovne ni gradske policije.Samo oni,koji su skloni prekrsajima svake vrste,samo oni se osecaju „ugrozenima“,zbog postojanja policije,i predvidjenih kazni,za one,koji zakone gaze.!

 2. Milan

  Jedino što je jasno je da je namera pljačka imovine građana Srbije od strane najomraženije javne sluzbe čiji su pripadnici običan šljam – pun YouTube primera.

 3. Balkan

  Od Komunalne policije ovo postaje polako druga Policija hajd da kazemo Beogradska policija sto bi rekli konkurencija vec postojecoj policiji, nesto tu ne stima ili mi se samo cini. Znaci Komunalni policajac u civilu vas zaustavi trazi vase licne isprave a vi od njega posto je u civilu, trazite indentifikaciju i nalog po kom osnovu radi to sto radi a onda vi morate da potpisete da ste vi trazili od nekoga u civilu da se indentifikuje, oprostite mi malo sa zbunjen, a vi. Ako postoji Saobracjana policiji otkud sada Komunalna policija moze da vas zaustavlja, kontrolise pa sve do oduzimanja vozila, da li ste i vi zbunjeni ako smo svi zbunjeni postavlja se pitanje ko je lud, mislim na onu izreku lud zbunjenog, ili mi u ovoj prici nismo vazni ali jesmo kunici. Ziveli

  1. Anonimni

   Ma ne sekirajte se, sve ovo je samo obično plašenje mečke rešetom od strane Gonara Vesića.

Napišite komentar