U trendu

Kon najavio konsultacije za danas, hoće li biti popuštanja mera?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera, dodajući da se broj zaraženih u Srbiji „stabilizovao na visokom nivou“, a u Beogradu se kriva zaravnila.

Bez obzira na sve, nema opuštanja, istakao je Kon na RTS-u.

On je kazao da se u Srbiji u toku prethodne nedelje videlo „nešto što se zove stabilizacija na vrlo visokom nivou“, ali da se ne može reći da se zaravnilo.

Kada je reč o Beogradu, Kon navodi da se kriva zaravnila, pa čak pokazuje naznake spuštanja i to zahvaljujući primeni mera ali i vakcinaciji.

„Ono što smo uradili merama daje rezultate, to je evidentno, već drugu nedelju nemamo taj jasan porast iz dana u dan, nego imamo jedno zadržavanje i održavanje situacije čak i blago popuštanje, posebno u Beogradu“, napominje epidemiolog.

Ukazuje da je procenat vakcinisanih u Beogradu prešao 30 odsto, a gotovo 60 odsto starijih od 65 godina u Beogradu primilo je vakcinu.

„Imamo najozbiljniju epidemijsku situaciju bez obzira na brojke, hospitalizovani su uglavnom teži slučajevi. Taj vrh piramide su oni koji su u bolnici, posebno oni koji su na respiratorima ili potpori kiseonika, takvih ima jako mnogo“, dodaje Kon.

Napominje da će danas biti održane konsultacije oko mera, a kada se o njima razmišlja, treba, kaže, shvatiti da je situacija još uvek teška.

Kada se to kaže, uglavnom se, navodi Kon, spominju Niš i Novi Sad, a nešto je bolje u Vranju, Leskovcu i na istoku zemlje.

Prema njegovim rečima, u perspektivi se može razmišljati o otvaranju bašta kafića.

„Ali pre toga mora biti jasno da virus gubi svoju snagu, da mu ne bismo dali prostor da se raširi. Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi gde uđeš, skineš masku i misliš da korone nema. Treba da bude razmak dva metra, da se nose maske u periodu dok se ne konzumira hrana i piće, to smo preporučili“, navodi Kon.

Ocenio je da je u Srbiji problem to što se, ono što je preporučeno, uopšte ne tretira i ne radi.

To je, smatra član Kriznog štaba, zanimljiv sociološki fenomen kod nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.