U trendu

Kon upozorava: Da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovo

Glavna tema na narednim sednicama Kriznog štaba biće rast brojki i kojim merama je moguće stati na put daljem porastu broja novozaraženih, kaže dr Predrag Kon. On navodi da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa virusom korona.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, a trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

U razgovoru za Tanjug Kon kaže da će glavna tema na sednici biti rast brojki i kojim merama je moguće stati na put daljem porastu broja novozaraženih.

„Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih. Iste brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Ja očekujem sednicu, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu mislim da će to uskoro biti“, ističe epidemiolog.

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani.

„Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni.Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo da se ponašamo kao rizika uopšte nema. Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je i 10 puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani – objašnjava on.

Kada je reč o načinu na koji će se od septembra održati nastava, Kon kaže da na tome radi grupa ljudi iz Ministarstva prosvete i sa Instituta „Batut“, i da su oni napravili protokol za polazak u škole.

„I to će biti prezentovano na štabu, a sam način održavanja nastave zavisi od epidemiološke situacije. Biće različiti modeli nastajanja, koji normalno zavise i od, moram da kažem, vakcinisanosti. Kada postane jasno da je obolevanje prisutno u jednom razredu ili nekoj grupi, neće biti diskriminacija ili bilo kakva podela. To je epidemiološki zadatak“, poručio je Kon.

Upitan kada se, prema procenama, očekuje pik trenutnog talasa, Kon ukazuje na to da Srbija u ovom trenutku dostigne taj vrh, ali ukazuje i na to da „imamo i dalje masovnu okupljanje sa jedne strane, a sa druge masovne povratke sa letovanja i formiranje kolektiva i sigurno će se proizvoditi porast “.

Kon kaže da svi podaci pokazuju da se neće dostići nivo zaraženih koji je bio na početku godine, međutim upozorava i na to da zbog proboja imuniteta kod vakcinisanih osoba, što nije nemoguće.

Kada je reč o primanju treće doze, epidemiolog je komentarisao da je odluka o izboru vakcine „prilično liberalna“ i da građani, zajedno sa svojim izabranim lekarima, mogu da odaberu koje cepivo i kog proizvođača žele da prime kao treću dozu.

– Neće biti neželjenih efekata po imunitet ako se primi vakcina drugog proizvođača i zato mislim da kombinacija vakcine može da dođe u obzir. Ipak, mešanje vakcine nije zvanična preporuka SZO, osim u situacijama kada nema iste vakcine. Kombinacija vakcina nije nešto što se ne sme dati radi, pa je odlučeno i mislim da je ta odluka sasvim u redu – objašnjava on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.