U trendu

Konačno: U punom jeku akcija suzbijanja komaraca

Beogradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju saopštio je da je u punom jeku akcija suzbijanja komaraca i da su svih njegovih 26 ekipa na terenu.

Direktorka Zavoda Dragana Despot izjavila je da je protekle nedelje došlo do stabilizacije vremenskih prilika i do značajnog porasta dnevnih temperatura uz dosta visoku vlažnost vazduha.

„Zbog obilnih padavina u prethodnom periodu, došlo je do porasta vodostaja Save i Dunava čime su se stvorila nova i velika staništa za larve komaraca… Ove padavine su stvorile i puno mikro lokaliteta u šumama i šumskim kompleksima odakle izlazi veliki broj komaraca, a mogućnosti za tretman su ograničene i iz tog razloga se ti lokaliteti svakodnevno tretiraju“, rekla je Dragana Despot.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, ona je podsetila da prethodnih godina sezona pojave komaraca počinjala krajem aprila i početkom maja, dok su se ove godine zbog svih preventivnih mera koje su sprovedene, pojavili tek početkom juna.

Dragana Despot je rekla da se svakodnevno rade analize i istakla da nema razloga za zabrinutost od neke zarazne bolesti.

U narednom periodu akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovodiće se u zavisnosti od vremenskih prilika i rezultata monitoringa, a planirano je danas to bude opština Novi Beograd, svi šumski kompleksi na teritoriji grada, u utorak Palilula – leva obala Dunava, Stari grad, za sredu je planiran Novi Beograd, Zemun, priobalja Save i Dunava, četvrtak Voždovac, Vračar i Obrenovac, petak Čukarica, Obrenovac i Surčin sa selima, a u subotu prema potrebi i rezultatima monitoringa, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.