U trendu

Koncesija za sigurnije saobraćajne zone oko škola

BEOGRAD – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas Predlog koncesionog akta za finansiranje redovnog održavanja horizontalne saobraćajne signalizacije i delova saobraćajne opreme, pešačkih ograda i saobraćajnih stubica u zonama škola u sedam prigradskih opština.

Predmet koncesije podrazumeva redovno održavanje horizontalne i vertikalne signalizacije, delova saobracajne signalizacije, opreme pešačkih ograda i saobraćajnih stubica u zonama škola u opštinama Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, kao i izradu nedostajućih projekata zona škola na period od 25 godina.

U prigradskim opštinama ima ukupno 46 matičnih osnovnih škola i 97 isturenih odeljenja, što ukupno čini 143 zone škole, naveo je gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.

Pojasnio je da koncesionar ima obavezu da u sedam prigradskih opština uradi zone škole, uredi ih, održava horizontalnu i vertikalnu signalizaciju bar jednom godišnje, kao i da ti radovi moraju biti završeni do 1. septembra.

Dodao je da, osim toga, koncesionar ima obavezu održavanja delova saobraćajne opreme, pešačkih ograda i saobraćajnih stubica, kao i izrade nedostajućih projekata za zone škola u roku od šest meseci od uvodenja u posao.

„Zauzvrat, koncesionar će imati mogućnost nabavke, izgradnje i postavljanja određenih elemenata urbanog mobilijara, 50 LED displeja na teritoriji sedam prigradskih opština koje nisu obuhvaćene Generalnim urbanističkim planom i katalogom urbane opreme“, rekao je Rafailović.

Grad Beograd bi, kako kaže, bez naknade u procenjenoj vrednosti od 200.000 evra godišnje, odnosno pet miliona evra za period trajanja koncesije, koristio deo vremena na displejima za informacije od opšteg značaja.

Na današnjoj sednici usvojeni su Izveštaj o stepenu realizacije, programu uređenja i dodeli građevinskog zemljišta u periodu od 1. januara do 31. decembra 2020. godine, kao i Izveštaj o radu Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda za period od 1. januara do 31. decembra 2020. godine.

Odbornici su usvojili Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut Apotekarske ustanove „Apoteka Beograd“, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o dopunu Statuta javnog preduzeća za obavljanje delatnosti od opšteg interesa za Grad Beograd – „Beogradska tvrdava“, kao i Predlog odluke o sprovodenju javnog konkursa za izbore direktora JKP „Infostan tehnologije“, čiji je osnivac Grad Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.