U trendu

Konferencija o krađi lekova: Najčešće krađe citostatika i lekova za retke bolesti

U Srbiji i Evropi najčešće se kradu skupi lekovi, citostatici, za životno ugrožavajuća stanja i lekovi za retke bolesti, rečeno je danas pred Međunarodnoj konferenciju o krađi lekova.

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić rekao je da se lekovi kradu i preprodaju u zemljama u kojima je njihova cena neuporedivo veća i na taj način se ostvaruje vrlo lak kriminalni profit.

„To želimo da zaustavimo jer ne znamo šta se desilo sa lekovima i ne znamo da li se njihov sastav promenio, da li je čuvan u adekvatnim uslovima, jer sve to jednako utiče na kvalitet leka i zdravlje pacijenata“, rekao je Zelić i napomenuo da se ne zna tačan broj slučajeva krađe lekova u Srbiji, ali da će to omogućiti mreža Medi teft (Medi theft) koja će biti formirana.

Kako je naglasio, mreža Medi teft, koja je u okviru projekta EU u Srbiji, indektivfikovaće neke slučajeve na lokalnom nivou i dati signale i formirati crne liste kada se neki od slučajeva krađe lekova dogodi, kako bi se sprečilo da se kradeni lekovi vrate u legalan lanac snabdevanja.

„Često se dešava da se ukrade originalan lek i da se sa njim manipuliše na različite načine. Čim je otišao iz legalnog načina snabdevanja, mi ga smatramo falsifikatom po novoj definiciji, jer ne znamo šta se sa njim desilo“, rekao je Zelić.

O krađi lekova u Srbiji se malo zna, a na konferenciji u Privrednoj komori Srbije predstavnici Ministarstva zdravlja, policije, Uprave carine, Agencije za lekove i 10 zemalja iz EU ili onih zemalja koje su u procesu pridruživanja EU, govoriće o ovom problemu i umrežavanju zemalja u cilju bržeg delovanja i sprečavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.