U trendu

Konferencija 'Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu' otvorena u Nišu

Konferencija „Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu“, namenjena edukatorima, nastavnicima i aktivistima koji se bave obrazovanjem otvorena je danas u Naučno-tehnološkom parku u Nišu.

Skup će se kroz sedam predavanja, dva panela i pet radionica baviti novim načinima podučavanja i učenja kao što su video-predavanja, onlajn kursevi i digitalna izdanja udžbenika.

Sastavni deo konferencije su i obuke iz oblasti finansijske, digitalne, medijske, informacione i algoritamske pismenosti.

Skup u organizaciji udruženja „Nauči me“ iz Niša okupio je 100 edukatora iz Srbije, a podršku organizaciji pružili su udruženje „Propulsion“ i Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) u okviru programa „Nova pismenost“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Naučno-tehnološkik park i Obrazovni kreativni centar iz Bora.

Milan Petrović iz udruženja „Nauči me“ istakao je na otvaranju da je konferencija okupila ljude koji veruju da obrazovanja nema bez kvalitetnih edukatora i bez ljudi koji razmišljaju kako da odu korak dalje od onog što rade.

„Ovo nije konferencija gde nastavnici razgovaraju sa nastavnicima i mogu da se požale jedni drugima. Ovo je konferencija gde ćete imati priliku da čujete ljude koji obrazovanje promišljaju na drugačiji način i dolaze iz drugačijeg sveta, ali znaju vrednost obrazovanja za jedno društvo“, istakao je Petrović.

Marina Panić iz udruženja „Nauči me“ je istakla da je konferencija osmišljena kako bi se ključnim akterima formalnog i neformalnog obrazovanja omogućilo da se upoznaju sa znanjima i veštinama 21. veka.

„Cilj konferencije jeste okupljanje pojedinaca koji izlaze iz tradiocionalnih i formalnih pristupa. Namenjena je onima koji sakupljaju informacije, a ne bodove“, naglasila je Panić.

Menadžer programa „Nova pismenost“ Goran Zarić rekao je da će tokom konferencije biti podeljene nove informacije i biće reči o novoj pismenosti ili novim pismenostima.

„Nove pismenosti ne obuhvataju samo medijsku, informacionu, finansijsku i algoritamsku pismenost već mnoge druge veštine koje će pomoći deci, nastavnicima ali i svim gradjanima da se bolje snalaze u svetu u kome živimo“, rekao je Zarić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obratio se učesnicima skupa putem video veze i rekao da nas je korona zatekla i da nismo bili u potpunosti spremni na onlajn obrazovanje, ali da smo se u roku od samo nekoliko dana prebacili na gugl učionicu i javni servis, tako da je nastava krenula.

„Lično sam zadovoljan kako smo prevazišli sve izazove tokom godine i više dana i nismo dozvolili da i jedan dan u obrazovanju propustimo“, izjavio je Ružić.

Prema Ružićevim rečima neki nastavnici i učenici su se brže, a neki sporije hvatali „u koštac“ sa sa digitalizacijom, tako da se pristupilo obukama od kojih se i dalje ne odustaje.

„Obrazovanje nije nikakav eksperiment i ne smemo se igrati sa tim. Ono je temelj naše budućnosti i naša investicija u našu decu“, rekao je Ružić.

O važnosti obrazovanja za jedno društvo na otvaranju skupa govorila je putem video veze i direktorka USAID-a u Srbiji Šenlon Pinčoti i predstavnica Erste banke Marija Mutić.

Na veb stranici uduženja ,“Nauči me“ omogućena je besplatna registracija za učesnike konferencije, druge organizacije i pojedince zainteresovane za unapređivanje obrazovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar