U trendu

Konjički sabor, do godine hipodrom u Svilajncu

SVILAJNAC – U Sviljancu je danas održana privredno-turistička manifestacija Prvi Konjički sabor, na kojoj je prestavljeno 70 konja razne pasmine iz osam mesta Srbije.

Sabor je, pred oko hiljadu posetilaca iz Resave i drugih mesta Srbije, otvorio predsednik opštine Predrag Milanović, koji je najavio da će do drugog sabora iduće godine biti izgrađen hipodrom u Svilajncu.

Početak Sabora najavilo je jato belih golubova lokalnih golubara.

Organizator Sabora je Sportsko konjičko udruženje „Mara“ iz Svilajnca, koje sa svojim konjima godinama osvaja najviše nagrade Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Na saboru su birani najlepši konj i zaprega i najbolji jahač, a upriličena je i parada konja i zaprega, a posetioci su mogli da se provozaju u kočijama, da jahaju, da se slikaju sa klonjima…

Sabor je održan u velikom parku kod Predškolske ustanove „Dečija radost“, uz nastup Tamburaškog orkestra „Rubato“ iz Novog Sada.

U toku Sabora jedna devojka je pala sa konja, intervenisala je Služba hitne pomoći, ali nije teško povređena, i jedan konj se oteo vlasniku i punim galopom protrčao terenom a konjima, okruženim publikom. Konjanicu su ga brzo umirili, niko nije povređen.

U okviru Sabora, Udruženje odgajivača sitnih životinja „Svila“ organizovalo je jesenju berzu životinja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.