Konkurs za upis u predškolske ustanove od 30.03. do 16.04.

BEOGRAD – Konkurs za upis dece u beogradske predškolske ustanove, ove godine, biće sproveden od 30. marta do 16. aprila, a u tom periodu roditelji će moći, da elektronski ili lično, u ustanovama predaju zahteve za željene vrtiće.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak precizirao je da će preliminarne liste dece koja će dobiti mesto u nekom od 306 vrtića u Beogradu biti istaknute 11. maja, te da je nakon toga, po ustaljenoj proceduri, predviđen rok za žalbe onih koji ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije, i to od 11. do 20. maja.

„Nakon što upisne komisije završe i taj deo posla, očekujem početkom juna konačne rang liste za ovu godinu“, rekao je Gak.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Gak je poručio da će uoči konkursa biti poznat tačan broj slobodnih mesta za ovu godinu, nakon što se ustanove o tome pojedinačno izjasne.

„Očekujem dalje smanjenje pritiska na predškolske ustanove, budući da u vrtićima već boravi 73 odsto dece uzrasta od jedne do šest godina, ali i imajući u vidu da je povećan broj novih mesta u vrtićima u odnosu na prošli konkurs“, naveo je Gak.

Najveće interesovanje roditelja za vrtiće, prema rečima Gaka, bilo je pre tri godine kada je stiglo više od 23.000 zahteva, nakon čega je broj prijava padao, da bi prošle godine on bio ispod 19.000.

To je, kako je rekao, bilo i očekivano, ako se posmatra obuhvat dece predškolskim obrazovanjem koji je 2012. godine iznosio oko 45 odsto, budući da je mesto u vrtiću imalo oko 46.000 dece dok je danas, kako navodi, predškolskim obrazovanjem u državnim i privatnim vrtićima sa subvencijom Grada Beograda, obuhvaćeno oko 78.000 dece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.