U trendu

Kontaminirana namirnica preplavila Evropu, Srbija vratila od 17,8 tona

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije zbog prisustva etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.

Ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je inspekcija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma.

Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Hina prenosi da su Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

„Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane semenke susama već je neko vreme predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije“, rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)