Kontramiting u Novom Sadu

– Nekoliko udruženja gradjana održalo je danas protest ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) kao odgovor na gradjanske proteste koji se organizuju zbog talasa smena u toj medijskoj kući nakon pokrajinskih izbora, na kojem je učestvovalo oko 1.500 gradjana.

Oni su nosili parole „Gde su novci“, „Pajtiću, lopino“, „Gde su pare, Raduloviću“, „Radule, kradule“, „Daj patku tati“, a nastupio je i bend Roko Maroko.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nenad Krstić kazao je da je grupa profesora već poslala apel javnosti, a da su danas došli da upozore da je država Srbija ponovo u opasnosti.

„Ja sam spreman ovde do ponoći da budem i dočekam ljude koji drugačije misle da tu pred vama razgovaramo o svim problemima, ali očigledno oni neće da razgovaraju sa nama, zbog čega se u narod uvukao strah“, kazao je Krstić i dodao da svaka revolucija dovodi na čelo države gore od onih koji su do tada bili na vlasti.

Novinar Milorad Vukašinović je poručio da je skup organizovan kao simbolična podrška „ogromnom broju zaposlenih u RTV, koji su sve ove godineprofesionalno izveštavali“, i uputio zahtev Upravno odboru RTV da nastave zakonito da rade svoj posao i da saopšte finansijski izveštaj.

Vukašinović je poručio i medijima, koji pišu o protestima koji se održavaju širom regiona nazivajući ih „balkansko proleće“, da je „srpsko proleće završeno 24. aprila“, misleći na izbore u Srbiji na svim nivoima.

Novinar Djordje Vukmirović je sa bine poručio gadjanima da ostanu uz proteste, i najavio da će ih biti još.

Student Ivan Djordjević zatražio je od gradjana da podrže proteste, jer nije normalno to “što su 2011. godine u tu kuću dovedeni da rade ljudi iz Beograda poslušni vlasti i marionete Demokratske stranke.

„Žalosno je što na tim drugim skupovima vidjamo političare bivših režima. Šta će političari ispred radio televizije Vojvodine? to je pritisak, jer se oni ne bore za nas i našu slobodu, već za svoj lični interes“, poručio je Djordjević.

Na prosetstu su učestvovale i najavljene nevladine organizacije, gradjani koji su došli iz cele Vojvodine i Srbije, kao i političari, medju kojima i Dušan Bajatović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Bratislav Gašić.

Tokom protesta nije bilo incidenata, bilo je primetno pojačano prisustvo policije, hitna pomoć je imala jednu intervenciju.

Na jednoj od zgrada u blizini mesta gde se protest održavao studenti iz organizacije Studentski pokret Novi Sad razvili su transparent „Vi niste naši profesori“, misleći na potpisnike Otvorenog pismo profesora Novosadskog univerziteta, kao i transparent „Znamo da ste se registrovali pre četiri dana, ali ne znamo po kojoj ceni“.

Studente su po izlasku iz zgrade na kojoj su razvili transparent legitimisali policajci, kao i novinare kojima je bio zabranjeno da snimaju taj dogadjaj, kako su rekli “po zakonu”, a prećeno im je i tužbama ukoliko objave materijal.

Najavu današnjeg kontramitinga protiv inicijative Podrži RTV, potpisali su Institut za borbu protiv korupcije, Unija mladih, Politikolozi bez granica, Udruženje za zaštitu mladih, Serbona, Odbrana izborne volje i Patku daj tati.

Mediji su objavili da su od ovih udruženja, Odbrana izborne volje i Patku daj tati registrovane u Agenciji za privredne registre 13. juna 2016. godine, dok su još tri organizacije registrovane proleća prošle godine, jedna je iz 2014. a jedna iz 2012. godine.

Tokom dana na mail adrese RTV stigla je poruka sa adrese savetnice gradonačelnika Novog Sada za informisanje Nade Kobac, u kojoj se navodi precizna satnica, govornici, celokupan program, kao i pojedini govornici, pa je javnost i političke partije optužila vlas u novom sadu da stoji iza organizacije kontramitinga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.