U trendu

Kosovo danas potpisuje SSP sa EU

Kosovo i Evropska komisija potpisaće danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

Prema najvama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini.

„To za nas predstavlja veoma važan sporazum, jer otvara vrata i drugačiju poziciju ekonomske saradnje sa zemljama Evropske unije“, rekao je premijer Mustafa i dodao da potpisivanje SSP predstavlja „početak dugog puta, koji će biti početak puta Kosova ka EU“.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

Zeleno svetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tela Saveta EU.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU.

Savet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savetu ministara EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.