U trendu

Kosovska Mitrovica: Počeli radovi na mostu preko Ibra

U Kosovskoj Mitrovici danas su, uklanjanjem Parka mira, počeli radovi na glavnom mostu preko Ibra koji spaja severni – srpski, sa južnim – albanskim delom tog grada.

Radovi obuhvataju i pretvaranje Ulice kralja Petra u pešačku zonu i revitalizacija mosta, a treba da budu završeni u januaru iduće godine, tako da će most koji od 1999. godine razdvaja grad na albanski i srpski deo, biti ponovo otvoren za saobraćaj.

Park mira bio je na sredini mosta, a njegovo uklanjanje prate brojne novinarske ekipe.

Početku uklanjanja rastinja iz Parka mira nisu prisustvovali politički predstavnici Srba iz severnog dela grada, dok je gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri proglasio početak radova.

On je rekao da je rekonstrukcija mosta plod dogovora Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, postignut pre godinu dana u Briselu.

Iako je u oktobru prošle godine postavljena metalna ograda i betonske barijera oko čitavog mosta, na početak radova čekalo se gotovo deset meseci zbog neslaganja o razgraničenju opština južne i severne Mitrovice.

„Još nije potpisan memorandum o razumevanju koji podrazumeva razgraničenje izmedju severne i južne Mitrovice, ali je postignut dogovor“, rekao je Baktiri.

On je na pitanje novinara zašto početku radova ne prisustvuju srpski političari, rekao da, po njegovim saznanjima, gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić nije na Kosovu.

Ranije danas Kancelarija Evropske unije na Kosovu je objavila da će s početkom sprovodjenja sporazuma, most u Kosovskoj Mitrovici postati simbol normalizacije odnosa medju zajednicama na Kosovu.

„Obnova mosta, za šta investicija premašuje 1,2 miliona evra, koju finansira Evropska unije, u velikoj meri doprineće olakšavanju kontakta ljudima u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i šire“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se i da most bude otvoren za pešake i vozila u oba smera, u skladu s preporukama iz tehničke ocene i arhitektonskog projekta, o čemu su se obe strane dogovorile u junu prošle godine.

Posredstvom Evropske unije utvrdjeno je da radovi počnu danas, u skladu sa Sporazumom o mostu i uklanjanju „Parka mira“, postignutim 25. avgusta 2015. godne u Briselu.

Ulica kralja Petra – od mosta do Trga Šumadija i Spomenika knezu Lazaru, biće pretvorena u pešačku zonu, a sa obe strane mosta biće izgradjeni kružni tokovi.

Beograd je dobio pisane garancije da će punkt Kfora biti postavljen na mostu sa severne strane Kosovske Mitrovice.

Glavni most na Ibru bio je 17 godina poprište sukoba Srba i Albanaca. U leto 2011. nakon nasilnog upada specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova i zauzimanja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, postavljena je betonska barikada koja je tri godine kasnije zamenjena Parkom mira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.