U trendu

Kosovska policija nabavila oklopna vozila iz Francuske

Kosovska policijska služba (KPS) nabavila je tri nova oklopna vozila „Bastion“ francuske proizvodnje i nova tehnika je već isporučena Prištini, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal navodi da se radi o maloj količini vozila ali da je reč o vrsti oklopnjaka kojom KPS do sada nije raspolagao, koji imaju bolje naoružanje i zaštitu.

„KPS je do sada imao niz različitih taktičkih policijskih vozila, kao što su Reno Šerpa, Hamvi ili Pantera, ali je tu reč mahom o izvorno komercijalnim vozilima koja su naknadno konvertovana u laka transportna vozila sa minimalnom oklopnom zaštitom i često bez ikakvog naoružanja. Ovaj put nabavljena su vozila više klase, oklopne zaštite i naoružanja“, navodi se.

U tekstu se podseća da su ta vozila najčešće bila angažovana prilikom akcija koje je KPS sprovodila na severu Kosova, u sredinama dominantno naseljenim Srbima, pa se u javnosti Srbije najčešće povezuju sa (u medjuvremenu ugašenom) specijalnom policijskom jedinicom ROSU.

Portal navodi da je interesantno da su francuska vozila kupljena preko američke firme, čime je zvanična Priština još jednom potvrdila odlučnost da sve svoje korake u oblasti bezbednosti čini u bliskoj komunikaciji sa Vašingtonom.

„Ta saradnja je do sada dovela do isporuke gotovo 200 vozila Hamvi u različitim verzijama u poslednje tri godine, mahom za potrebe Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)“, dodaje se.

„Bastion“ su do sada uglavnom kupovale afričke i države Bliskog istoka, uglavnom za policijske i snage žandarmerije, dok je u Evropi u upotrebi u vrlo ograničenim količinama u Švedskoj i sada u KPS.

„Nabavka minimalne količine Bastiona za potrebe KPS ne ugrožava balans snaga. Medjutim, za srpsko stanovništvo na Kosovu ne predstavlja pozitivan razvoj dogadjaja jer je u protekle dve decenije imalo vrlo nasilne susrete sa tom formacijom. U političkom smislu poruka je još jasnija jer je Kosovo izborom dobavljača još jednom potvrdilo opredeljenost za stratešku saradnju na planu bezbednosti sa SAD“, navodi se.

Portal podseća da je rešenost za blisku saradnju sa SAD potvrdjena i početkom godine kada je odlučeno da Kosovske bezbednosne snage krenu u svoju prvu mirovnu misiju u inostranstvu sa američkim partnerima. Snage prištinske Vlade će, kako je navedeno, u simboličnom broju biti pridodati Nacionalnoj gardi Ajove, najverovatnije u misiji koju njeni pripadnici sprovode u Kuvajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.