U trendu

Kreni-promeni: Preko 35.000 gradjana za dan potpisalo peticiju protiv TV Pink i Hepi

Više od 35.000 gradjana potpisalo je za jedan dan peticiju sa zahtevom da se televizijama Pink i Hepi ne dodele nacionalne frekvencije na konkursu koji je raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM), saopštila je danas inicijativa „Kreni-promeni“.

U saopštenju se navodi da je više od 30.000 potpisa dovoljno da preko narodne inicijative gradjani predlože neki zakon o kome bi parlament morao da se izjasni.

„Naravno, postupak skupljanja za narodnu inicijativu je znatno komplikovaniji, ali ova brojka govori o želji gradjana da imaju normalan medijski prostor, naročito kada se dodeljuju nacionalne frekvencije koje su javno dobro“, ističe se u saopštenju.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS), koje je učestvovalo u organizaciji peticije, navelo je da te televizije „godinama koriste nacionalne frekvencije kao opšti pružaoci medijskih usluga kršeći Zakon o elektronskim medijima dok nadležne institucije ćute“.

„Nasilje nad ženama, napadi, tuče i psovke, pornografija kao i unošenje oružja su samo neke od scena koje su gradjani mogli videti na nacionalnim frekvencijama ovih kanala. Demokratija podrazumeva i služenje zakonu, a ne pojedincima bliskim vlasti“, navodi se u saopštenju.

Potpisivanje peticije za „vraćanje programa na malim ekranima u zakonodavne okvire“ organizovano je na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/oduzeti-dozvolu-pink-u-i-happy-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar