U trendu

Krivična prijava za ubistvo 53 albanska civila

Fond za humanitarno pravo podneo je danas krivičnu prijavu za ratni zločin protiv dva NN pripadnika 86. odreda Posebnih jedinica policije MUP Srbije, osumnjičena da su aprila 1999. godine u selu Poklek u opštini Glogovac ubili 53 albanska civila.

U saopštenju Fond je dodao da su prijavljeni i nekadašnji komandant 86. odreda Posebne jedinica Dragan Obradović, kao i komandant čete kojoj su izvršioci pripadali zbog nesprečavanja, odnosno nekažnjavanja počinioca zločina.

Fond je naveo da su 17. aprila 1999. godine, oko 16.00 časova, dva pripadnika 86. odreda PJP ušla u dvorište Sinana Mukolija u Pokleku, u čijoj kući se krilo 59 osoba iz komšiluka i izbeglica, mahom žena, dece i staraca.

Sinan Mukolli je izašao iz kuće i policajcima rekao da se u njegovoj kući nalaze uglavnom žene i deca, na šta su mu oni naredili da ih sve izvede sa rukama podignutim u vis.

U dvorištu policajci su pretresli civile, a zatim im naredili da se vrate u kuću i da zatvore vrata, dok su zadržali samo Sinana Mukollija i Imera Eljšanija. Nakon nekoliko minuta, civili koji su bili u kući čuli su rafale iz dvorišta, iz pravca gde su ostali Sinan i Imer, koji su tada ubijeni.

Ubrzo nakon toga, jedan od policajaca je razbio prozor na sobi u kojoj su se nalazili žene, deca i starci, zatim je naglo otvorio vrata i u sobu ubacio bombu koja je odmah eksplodirala, a posle jednog ili dva minuta i drugu bombu.

Nekoliko minuta potom, isti policajac je ušao u sobu proveravajući ima li preživelih, a one koje je video da su i dalje živi odmah je ubijao rafalima iz automatske puške.Nakon što su ubili skoro sve civile u kući, policajci su doneli dve kante sa benzinom, a zatim su sobu u kojoj su se nalazila tela ubijenih civila zapalili. Četiri osobe, među kojima i dvogodišnje dete, koje su preživele bombe i rafale, ali nisu na vreme napustile sobu, zapaljene su žive, piše u saopštenju.

U tom zločinu ubijena su ukupno 53 civila, među kojima 24 žene i 23 deteta. Većina dece imala je manje od sedam godina, a ubijene su i dve jednogodišnje bebe. Šest osoba je preživelo.

Do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin, naveo je Fond.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar