U trendu

Krivokapić: Opredeljen sam da potpišem ugovor sa SPC

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da je na sastanku u Beogradu sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem i drugim episkopima potvrdio opredeljenje da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

„Sa Njegovom Svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja Temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku veru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, rekao je Krivokapić.

On je izrazio želju da „na najdostojanstveniji način što pre“ ugoste patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, „kako dolikuje patrijarhu, ali i gostoljubivom i vernom crnogorskom narodu“.

Krivokapić je sinoć nakon dolaska u Beograd saopštio da prenosi poruke da „verni narod“ za mitropolita želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i predložio da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra – tog dana prošle godine je preminuo dugogodišnji mitropolit crnogorski Amfilohije.

Iz Patrijaršije SPC je kasno sinoć saopšteno da je jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti.

Iz Patrijaršije su ranije juče, kako su javili pojedini mediji, saopštili da je izmedju Vlade Crne Gore i SPC u potpunosti usaglašen tekst Temeljnog ugovora i da su predstavnici Vlade poslepodne potvrdili da će doći u Beograd da bi ga Krivokapić i Porfirije potpisali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.