U trendu

Krizni štab doneo odluku – jedna mera stupa na snagu u ponedeljak

Krizni štab doneo je danas odluku da se od ponedeljka, 19. aprila đaci vraćaju u školske klupe, i to stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci, izjavio je epidemiolog Predrag Kon nakon sednice.

Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

Na pitanje zašto je doneta odluka da se đaci vrate u klupe iako je i dalje na dnevnom nivou veliki broj novozaraženih, Kon kaže da, ako bi se po tome i tako odlučivalo, nikada ne bi bilo vreme za to.

„Rizik postoji, mislim da su se sve mere pokazale i korisnim i uspešnim, zatvaranje je bilo da britanski soj kada stigne, a stigao je, ne zahvati školski uzrast“, kazao je dr Kon i dodao da sledi i raspust 30. aprila tako da virus ne može toliko da se podigne za to vreme.

Kon je kazao i da je doneta odluka da se kao podrška turizmu izjednači cena PCR testova u Srbiji za naše državljane i strance, koji su do sada plaćali 18.000 dinara, a koja će od sada za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada bila za državljane Srbije.

Takođe, na današnjoj sednici razgovaralo se i o Beogradskom maratonu koji treba da se održi u junu, i odlučeno je da za takmičarski deo može da se krene u pripreme.

Sve ostalo po pitanju maratona, zavisi od suituacije, dodao je Kon.

„Što se tiče drugih mera nema promena, ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, ocenjujemo je kao nepovoljnu“, kazao je dr Kon.

Dodao je da je i dalje veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i u bolnicama, ali da je zabeležen veći broj otpusta od prijema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)