U trendu

Krizni štab: Za zaposlene u zdravstvu PCR ako nisu vakcinisani

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj su glavne teme četvrti talas virusa korona i uvođenje treće doze vakcine.
Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, jeste da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je danas članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, povodom informacija da pojedini klinički centri traže PCR testove od zaposlenih koji se nisu vakcinisali prilikom povratka sa odmora i pitanje da li je to praksa u svim bolnicama, rekla da je bolnička sredina mesto gde postoji najveći intenzitet kontakata sa najosetljivijim stanovništvom, koji su bolesni i zahtevaju lečenje i negu, kao i da radnici mogu biti prenosioci infekcije.

„Vakcine su dostupne od decembra tako da su svi zdravstveni radnici koji odgovorno shvataju svoj posao, a koji nemaju kontraindikaciju, primili vakcinu. Oni koji na duži vremenski period odu sa svog radnog mesta prilikom povratka moraju da budu bezbedni za svoje pacijente i bolničku sredinu“, podvukla je ona.

Istakla je da treba da pruže dokaz da nisu zarazni, a to je PCR test.

Ta mera, dodala je, donosiće se od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije i vakcinisanosti radnika.
Prenela je i da je najveće vreme na sednici kriznog štaba bilo posvećeno tome da se mora raditi na povećanju svesti i obuhvatu imunizacijom.

„Epidemiološka situacija još uvek je stabilna, ali videli smo da može brzo da izmakne kontroli. Jedini način da se zaštitimo jeste da se vakcinišemo“, zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.