U trendu

Krtice za metro 2023, kopaće u dubinu i preko 60 metara

BEOGRAD – Pripremnim radovima za depo beogradskog metroa na Makiškom polju nedavno je počela izgradnja tog velikog infrastrukturnog projekta, a sagovornici Tanjuga kažu da će mašine koje će bušiti tunele za metro, takozvane krtice, stići 2023. godine i kopaće na prosečnoj dubini od oko 45 metara, negde i preko 60.

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je pravljenje jedne takve mašine ogroman inženjerski poduhvat za koji je potrebno 13 meseci, a da ćemo imati dve koje sa obe strane treba da „napadnu“ prvu i drugu liniju, odnosno buše tunele kako bi metro mogao da prođe.

„Do kraja 2023. godine imaćemo obe krtice u funkciji. Očekujem da će tada izgradnja prve linije metroa biti u punom jeku i da će već krenuti izgradnja druge linije, tako da ćemo paralelno graditi obe“, rekao je Mali.

Naveo je da radovi na Makiškom polju teku u punom jeku, ističući da je ispunjeno višedecenijsko obećanje građanima Srbije i njenog glavnog grada koji na metro čekaju više od 50 godina.

„Ovo je ostvarenje višedecenijskog sna. Nisu nam verovali ni za ‘Beograd na vodi’ pa smo ostvarili taj san i svaki građanin može da vidi kako smo od najružnijeg napravili najlepši deo Beograda, kao i najveće gradilište u ovom delu Evrope“, rekao je Mali i dodao da će tako biti i sa metroom, koji „više nije obećanje, već realnost“.

Mali je naveo da će prva linija metroa potpuno biti u funkciji 2028. godine, a druga 2030, te da već postoji i preliminarna studija za treću liniju.

Dodao je da je će kako raste grad, rasti broj stanica i linija metroa zajedno sa BG vozom za koji, kako ističe, takođe postoje ogromni planovi u smislu povećanja broja stanica, kompozicija i izgradnje novih kilometara pruge.

„Ta dva sistema, uključujući i tramvajski, biće deo celokupnog šinskog sistema koji treba da bude nosilac saobraćaja u Beogradu u narednih deset godina kako zbog ekologije i efikasnosti saobraćaja tako i zbog pravljenja Beograda da bude savremen, moderan grad kakav Srbiji priliči“, kazao je Mali.

Radovi na nasipanju i pripremi terena na Makiškom polju gde će biti izgrađen depo budućeg metroa, počeli su 22. novembra prošle godine, a Grad Beograd je u decembru raspisao međunarodni tender za upravljanje projektom i nadzor nad projektom izgradnje beogradskog metroa za lokacije – depo Makiš i prva linija.

To je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, u skladu sa zakonom, imajući u vidu da je reč o kompleksnom projektu.

Kako je obrazložio, kada se radi tako kompleksan projekat, vredan 4,6 milijardi evra sa dva izvođača, Francuzima i Kinezima, od kojih jedni rade građevinski deo, a drugi tehnologiju, neophodno je da postoji neko ko će da upravlja čitavim projektom, usaglašava radove obe strane i vodi računa o tome da se svi radovi izvode po usvojenim projektima.

„U Srbiji niko nema iskustvo sa izgradnjom metroa. Ovo je projekat za evropske okvire i očekujem da ćemo dobiti jednu od velikih renomiranih evropskih ili svetskih kompanija koja će nas voditi kroz to da metro bude urađen u roku, u skladu sa projektom i da svi radovi budu usaglašeni kako bi sve bilo završeno 2028. godine, kada puštamo prvu liniju i 2030. kada puštamo drugu liniju“, rekao je Vesić.

Kada je reč o metro stanicama, objavljeni su rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rešenje i dizajn metro stanica za prvu fazu prve linije beogradskog metroa, a prvu nagradu dobio je „Studio OBE“, koji čine domaće arhitekte.

Prva linija biće na potezu Makiš – Mirijevo i imaće ukupno 21 metro stanicu, a u prvoj fazi izgradnje te linije radiće se 17 stanica.

Vesić kaže da namera i jeste bila da u projektovanje stanica budu uključene domaće arhitekte koje će, dodaje, na taj način steći reference kako bi sutra u svetu mogli da dobiju slične poslove.

„Naša želja je da svaka metro stanica bude drugačija i da govori o istoriji Srbije ili istoriji dela Beograda gde će biti izgrađena kako bi, vozeći se metroom, učili o našoj istoriji“, rekao je Vesić i dodao da je to moderan pristup izgradnji metroa.

Objasnio je da će najveći deo metroa biti izgrađen pod zemljom i to, kako kaže, na prosečnoj dubini od oko 45 metara.

„Na Dorćolu će, recimo, biti 19 metara dubine, ali na nekim delovima ćemo ići i preko 60 metara dubine. Potrudili smo se da metro stanice ne budu na ulicama već smo ih izmestili van ulica, u parkove ili na primer metro stanica Trg republike koja će biti ispod Staklenca što znači da neće ometati saobraćaj, niti svakodnevni život sugrađana“, rekao je Vesić.

Ta stanica je, kaže, posebno kompleksna, jer će iznad nje biti podzemna garaža, dok će na prostoru gde se sada nalazi Staklenac biti izgrađen objekat kulture.

Kao zanimljivu naveo je i metro stanicu u Makenzijevoj ulici koja će, kako kaže, biti dubine skoro kao podzemna železnička stanica „Vukov spomenik“.

„To će biti metro stanica za drugu liniju metroa, a istovremeno i stanica gradske železnice koja će se raditi u okviru projekta sa Ruskom federecijom. To je biti presedačka stanica sa gradske železnice na metro i obratno – vrlo kompleksna stanica koja će izgledati slično kao stanica ‘Vukov spomenik’ samo što će imati dve vrste transporta“, objasnio je Vesić.

Naveo je da će metroom biti povezan i Klinički centar Srbije i da je planiran podzemni prolaz, odnosno prolaz pokretnim stepenicama kojima će se dolaziti do metro stanice koja će od te zdravstvene ustanove biti udaljena oko 400 metara.

Napominje da će druga linija metroa, Resavskom ulicom, prolaziti pored Kliničkog centra tako da će to biti još jedna metro stanica pored tog objekta što, istakao je, znači da je on suštinski dobro povezan.

Vesić je rekao da se nastoji da se drugom linijom metroa poveže i Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, metro stanicom koja će biti pored tog objekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar