Kuća ljudskih prava dodelila priznanja povodom Dana ljudskih prava

Kuća ljudskih prava i demokratije dodelila je povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava priznanja Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću i novinarkama Jovani Gligorijević i Jeleni Milutinović.

Za poseban doprinos u oblasti zaštite i promocije ljudskih prava, upravni odbor Kuće ljudskih prava i demokratije dodelio je priznanje Šabiću, a izvršna direktorka Gradjanskih inicijativa Maja Stojanović je navela da je Šabić „dokaz koliko se jedna osoba može boriti za prava svakodnevno“

„Svi znamo koliko je uradio za zaštitu podataka o ličnosti i dostupnost informacija od javnog značaja, za nezavisnost nezavisnih institucija u Srbiji“, rekla je Stojanović.

Rodoljub Šabić je naveo da „ovo nije samo priznanje njemu već i jednom sjajnom timu ljudi“.

„Važno je da se ljudi bore. Ko se bori, može da izgubi, a oni koji se ne bore već su izgubili“, ocenio je Šabić.

On je naveo da se, kada se govori o zakonima o zaštiti podataka o ličnosti i pristupu informacijama od javnog značaja, u poslednjih šest meseci desilo dve izmene zakona od kojih se jedna“ desila, a druga će se tek desiti“ i da je Srbija dobila „dva loša zakona“

I ove godine, Kuća za ljudska prava je dodelila i priznanje najistaknutijim novinarima za odgovorno izveštavanje i podizanje svesti o značaju poštovanja ljudskih prava u medijima u 2018. godini.

Dobitnice su dopisnica televizije Al Džazira iz Beograda Jelena Milutinović i novinarka NIN-a Jovana Gligorijević.

U prostorijama Kuće za ljudska prava je tokom svečanosti takodje otvorena izložba „Migracije“.
 
Autor izložbe je umetnička asocijacija „Prototip“ koja je predstavila društeni fenomen migracija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.