U trendu

Kvadrati za bezbednjake samo do 500 evra, uskoro gradnja

Gradnja jeftinih kvadrata za vojnike i policajce počeće u avgustu pošto je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Leks specijalis bi već sledeće nedelje trebalo da se nađe pred poslanicima, a prva gradilišta se očekuju u Vranju, Kraljevu i NIšu, pišu Novosti.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa da kupovini jeftinog stana mogu da se nadaju pripadnici bezbednosnih službi koji nemaju trajno rešeno stambeno pitanje ili imaju neodgovarajući stan.

Uslov je da od stupanja na snagu novog zakona nisu prodali nekretninu, stan ili zgradu, bilo da su je imali u Srbiji ili na teritoriji nekadašnje SFRJ.

Ko ima pravo na kupovinu stana, znaće se u roku od 30 dana od dobijanja građevinske dozvole za gradnju zgrade. Spisak se ažurira dva puta godišnje, pišu Novosti.

Predloženi zakon predviđa da maksimalana cena kvadrata bude 500 evra i to bez obračunatog poreza na dodatu vrednost. U prvoj fazi projekta, u šest gradova u Srbiji predviđeno je da se izgradi ukupno 1.578 stanova koji će koštati ukupno 64,35 miliona evra.

U prestonici je planirana izgradnja 14.209 stanova i to na pet lokacija: Makiško polje, Blok 71A, Banja Ovča, Borča i Surčin.

Veliki državni projekat izgradnje jeftinih stanova za pripadnike bezbednosti krenuće iz Niša.

Lokacija je komunalno opremljena a ima i dobru vezu sa gradom. „U prvoj fazi u Nišu gradiće se 200 stanova čija će izgradnja početi prvo u našem gradu i to na lokaciji kasarne Stevan Sinđelić na Bulevaru, pojašnjava gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On dodaje da su u toku pripreme i za druge lokacije jer su ovih 200 stanova samo početak.

U Kraljevu će se povoljni kvadrati graditi u prigradskom naselju Ribnica. U prvoj fazi u Kraljevu bi trebalo da se izgradi 170 jeftinih stanova, a procenjuje se da ovom gradu treba oko 900 ovakvih stanova.

U Vranju, u naselju Asambair, predviđena je gradnja 190 stanova.

U Kragujevcu, odbornici lokalnog parlamentasu 27. aprila usvojili Plan detaljne regulacije naselja Denino brdo, gde će, kako je najavljeno, uskoro graditi 700 stanova.

Za pripadnike vojske i policije u Novom Sadu pod povoljnim uslovima i uz subvenciju države trebalo bida bude izgrađeno oko 1.800 stanova. Zgrade bi trebalo da se zidaju u Jugovićevu, lokaciji koja je već delimično komunalno opremljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar