U trendu

Labudovi na Zemunskom keju se ipak ne smrzavaju

Beogradski mediji su juče preneli, a i na društvenim mrežama se povela polemika oko labudova koji se nalaze na Zemunskom keju i njihovoj bezbednosti zbog niskih temperatura.

Naime, Tviteraši su se uplašili za život labudova, dok je u Beogradu preovladala mećava, i kontaktirali organizaciju ARS, koja se bavi spasavanjem životinja iz nebezbednih i opasnih situacija.

Ipak, labudovi nisu životno ugroženi, što prenose iz ARS-a putem Fejsbuka.

Prenosimo vam njihov post u celosti:

„Poštovani sugrađani,

Danas je ARS bio zatrpan telefonskim pozivima, sms-ovima, porukama na fejsbuku i na mailu, u vezi sa situacijom oko labudova na Dunavu, kod Zemuna, Dorćola i u kanalu u Borči.

Obaveštavamo vas da nema razloga za paniku, jer nije nikakvo vanredno stanje, kao što su to neki mediji objavili, kao udarnu vest, a neki drugi bez provere preneli dalje.

Normalno je da se u zimskom periodu lede priobalja reka i da se ptice poput labudova okupljaju u jatima na pojasu leda, između obale i otvorene vode. Ležeći na ledu deluje kao da im je donji deo tela okovan ledom, što logično dovodi u zabludu posmatrača. To smo i ustanovili izlaskom danas na teren, na osnovu vaših mnogobrojnih apela.

Takođe, normalno je da se u zimskom periodu, usled prirodne selekcije, neka od ptica pronađe i zaleđena, usled starosti, bolesti, povreda ili iznemoglosti zbog nedostatka hrane.

Stoga, ako želite da pomognete, najbolje je da prošetate do mesta gde se rečne ptice okupljaju i nahranite ih nekim žitaricama, najbolje kukuruzom, koji nije toliko skup. Pokušajte da izbegnete hleb, sem u krajnjoj nuždi. Time ćete najbolje pomoći da te ptice prežive do nestanka leda i da nam reke i priobalja ponovo budu ukrašena prelepim životinjama, koje su na ovoj planeti mnogo duže od nas i koje vode poreklo još iz doba dinosaurusa.“

[OBAVEŠTENJE] Poštovani sugrađani,Danas je ARS bio zatrpan telefonskim pozivima, sms-ovima, porukama na fejsbuku i na…

Gepostet von Animal Rescue Serbia am Sonntag, 8. Januar 2017

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.