U trendu

Lekarska komora objavila listu licenciranih lekara

Na sajtu Lekarske komore Srbije od danas se nalazi lista licenciranih lekara, što je veoma značajno za veću transparentnost zdravstvenog sistema Srbije, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

„Na listi se nalazi ime i prezime lekara, broj licence, nastavno naučno zvanje, dan izdavanja licence, specijalnost i period važenja licence“, rekla je direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Vesna Jovanović.

Ona je rekla da se razgovaralo o tome da li objavljivati podatke o tome da li je neko kažnjavan ili osudjivan, kao i da li mu je izrečena neka disciplinska mera.

„U razgovoru sa kancelarijom poverenika mi smo dobili informaciju da objavljivanje tih disciplinskih mera, kada je reč o Sudovima časti možda neće biti veliki problem, ali ovo vezano za gubitak licence zbog osude za krivično delo će predstavljati problem s obzirom na zakonodavstvo (Zakon o zaštiti podataka ličnosti). Nadam se će ovo (objavljvanje liste) doprineti podizanju transparentnosti zdravstvenog sistema“, navela je Vesna Jovanović.

Ona je rekla da se Srbija nalazila na nezavidnom 33. mestu od ukupno 36 zemalja rangiranih po Evropskom potrošačkom zdravstvenom indeksu i da je jedan od bitnih kriterijuma za pozicioniranje na toj listi objavljivanje liste licenciranih lekara.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić istakao je da postoji problem da se objave podaci o krivičnim osudama lekara jer postoji tvrda zakonska prepreka.

On je kazao da bi takav podatak mogao da se objavi jedino uz pristanak osudjenog, što je, kako je ocenio, pravni nonsens jer tu zakonsku odredbu svakodnevno krše sudovi i tužioci.

Šabić je izrazio nadu da će biti usvojen model zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je podneo Vladi Srbije pre godinu dana.

„Naravno da nikada nećemo objavljivati sve presude protiv osudjenih lekara, ali je itekako relevantno da li je pod uticajem alkohola lečio pacijenta ili da li je primao mito“, kazao je on i dodao da je kompletan odnos prema zaštiti podataka ličnosti u Srbiji zabrinjavajući.

Izvršna direktorka Udruženja gradjana Srbija u pokretu Nataša Čorbić rekla je da objavljivanje liste licenciranih lekara znači da će gradjani Srbije i pacijenti lako moći da se informišu o tome da li njihov lekar ima licencu za rad, jer posedovanje licence i dozvole za rad znači da je lekar stručan, sposoban, kvalifikovan da leči, kao i da je dostojan obavljanja te vrste profesije.

Ona je kazala da je time ostvaren prvi cilj ovog Udruženja, a da je drugi cilj da se na listi objavi i informacija o tome da li je odredjeni lekar sudski osudjen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.