U trendu

Liturgijom i litijom Beograd obeležio slavu – Spasovdan

BEOGRAD – Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama, Grad Beograd je danas obeležio svoju slavu – Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Obeležavanje je počelo u devet sati u Vaznesenjskoj crkvi liturgijom koju je služio vladika Stefan, nakon čega je gradskim ulicama krenula litija tokom koje su čitane tri molitve – za zdravlje, za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

U litiji su učestvili ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani…

Na čelu litije je nošen Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

U koloni su se mogle videti ikone i druga crkvena obeležja, a mnogobrojni građani fotografisali su i snimali učesnike litije.

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde je pročitana prva molitva.

Kolona se dalje kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde je pročitana druga molitva.

Zatim se krenulo kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvojio i krenuo ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavila kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime je simbolično zatvoren krug i pročitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Starom dvoru Radojičić je kao domaćin slave zapalio slavsku sveću i poslužio se žitom, u prisustvu zaposlenih u Skupštini grada.

On je rekao da Spasovdan simbolizuje veru u bolju budućnost, ali i zajedništvo i istakao da je u litiji bilo divno, da je u njoj učestvovao veliki broj građana i da su je mnogi građani posmatrali sa ulice.

„Kada je krenula litija, vladika Stefan mi je rekao: ‘Videćeš, Beograd je potpuno drugačiji u toku litije’. I imao je pravo, Beograd dobija potpuno drugu energiju u tom trenutku i stvarno su ljudi razdragani i veseli“, rekao je Radojičić i dodao da mu je velika čast što je kao gradonačelnik i domaćin slave danas prošetao ulicama prestonice.

Ocenio je da ako se želi bolja budućnost, uvek mora da se neguje tradicija i dodao da je Spasovdan odlična prilika za podsećanje na sve ono što se dešavalo u istoriji Beograda.

„Beograd ima dugu istoriju na koju možemo da budemo ponosni, a sećajući se te istorije, možemo da imamo dobru osnovu za budućnost, da Beograd bude još lepši, bolji, zdraviji – onakav kakav svi Beograđani žele“, dodao je gradonačelnik.

Podsetio je da će obeležavanje gradske slave biti nastavljeno svečanim prijemom u Starom dvoru u 17 sati i još jednom svim Beograđanima čestitao slavu.

Inače, povodom gradske slave, na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike s motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice, moći da vide do 3. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.