U trendu

Lončar: Da roditelji nisu slušali pojedine „umetnike“, ne bi bilo ni epidemije malih boginja!

Obezbeđene su vakcine i za zaposlene u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, gde je od malih boginja obolelo sedam zaposlenih i troje dece, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je ponovio da se epidemija malih boginja nikada ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umetnike.

“Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto“, rekao je ministar novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

On je naglasio da zbog epidemije malih boginja, koja nije trebalo da se desi, zdravstveni sistem ima vanredne troškove, a da je taj novac mogao da se usmeri na lečenje dece.

Podsetio je da se zakon strogo primenjuje i da deca bez potvrde da su vakcinisana ne mogu u vrtić i u škole.

Dodao je da je u poslednjih nekoliko meseci povećan broj vakcinisanih i da se obuhvat vakcinacijom popeo na 90 odsto.

Upozorio je, međutim, da bi nam se epidemija „prelila“ iz Rumunije i Bugarske da nije bilo dobre vakcinacije u Zrenjaninu i Vršcu.

U Rumuniji je, naveo je, od malih boginja obolelo 10.000 ljudi, a u Bugarskoj 5.000 ljudi.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja, kako kaže, prati šta se dešava u Srbiji, obezbeđene su dovoljne količine vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika i njihova vakcinacija počela je u zdravstvenim ustanovama.

“Ova situacija ne može da se reši sama od sebe. Roditelji su slušali “umetnike“ koji nisu prošli pored Medicinskog fakulteta, a nisu slušali one koji se ceo život bave lečenjem ljudi“, primetio je ministar.

Rekao je i da MMR vakcina protiv malih boginja nema veze sa autizmom kako pojednici govore jer, kako je naveo, u Japanu sedam godina deca nisu vakcinisana, a povećan je broj dece sa autizmom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.