U trendu

Lončar: Dušan stigao u bolnicu u Barselonu

BEOGRAD – Dušan Todorović (4) koji boluje od agresivnog tumora noćas je stigao u bolnicu u Barselonu, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da država ima dovoljno novca za lečenje pacijenata u inostranstvu, ali da je neophodno podneti zahtev Budžetskom fondu za lečenje pacijenata u inostranstvu.

„Dušan je dobro podneo put, kreće borba, svi moramo pozitivno da razmšljamo, ovo je primer da se ujedinila cela Srbija, ne pravimo nikakvu razliku, želimo da pomognemo svima’, rekao je Lončar za RTS.

On je dodao da je dao garancije naše države da zadrže Dušana u bolnici i što pre počnu sa terapijom.

„Država je u mogucnosti da pomogne, imamo dovoljno novca u budžetu, samo molim roditelje da podnesu zahteve, jer postoji procedura koja se mora poštovati, postoji komisija koja to mora da verifikuje“, rekao je Lončar.

Ministar je najavio da će u ponedeljak biti uplaćeno 250.000 evra za lečenje pet pacijenata u skladu sa odlukom Vlade Srbije i predsednika Srbije.

„Sutra ujutru uplaćuje se 250.000 evra humanitarnoj organizaciji koja je rekla da ima još petoro pacijenata, ne ulazimo uopšte, dajemo novac da se svima pomogne“, rekao je ministar.

Dodao je da je država do sada poslala 127 pacijenata u inostranstvo na lecenje i naglasio da država sada izdvaja mnogo više novca za lecenje pacijenata.

„Sada trošimo 15 puta više novca na lecenje pacijenata. Svi radimo na tome da što više dece pošaljemo na lecenje u inostranstvo ali i na tome da strani strucnjaci dodu u Srbiju i obuce naš kadar“, navodi ministar.

Naveo je da država nije imala budžet za retke bolesti koji ove godine iznosi dve milijarde dinara.

Dušan Todorović je csetvorogodišnji decsak iz Kušiljeva, kod Svilajnca, koji boluje od tumora neoblastom.

Tokom proteklih dana prikupljena su sredstva za nastavak lečenja u Barseloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.