Lončar: Moja je odluka da dodje do promene na čelu RFZO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je uradjena analiza rada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i da je pokazala da ta ustanova može da radi bolje.

Lončar je za TV Pink, komentarišući ostavku vršioca dužnosti direktora Verice Lazić i imenovanje Sanje Radojević Škodrić na tu funkciju, rekao da je njegova odluka da dodje do promene na čelu RFZO.

„Javno sam obećao pre dva meseca da ćemo raditi ozbiljnu analizu RFZO zbog svih onih stvari koje su bile. Mi smo to ozbiljno i uradili rezultat toga je ono što se desilo u četvrtak. Odluka je moja. Stojim iza toga“, kazao je Lončar.

U četvrtak, 9. novembra iz RFZO je saopšteno da je vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Verica Lazić podnela ostavku, zbog nemogućnosti adekvatne saradnje sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Na pitanje da li to znači da RFZO nije radio kako treba Lončar je kazao da je analiza pokazala da to može i mora bolje.

„Pacijenti i zaposleni u zdravstvu moraju da idu brže nekim koracima u stvarima o kojima pričamo – e-receptu, moramo da udjemo u e-karton, moramo da imamo jedinstvenu listu čekanja. Radili smo analizu stvari koje moramo da popravimo. Stojim iza toga. Odgovaram za to“, kazao je on.

Preduzete sve potrebne mere u slučaju epidemije malih boginja

Ministar je danas izjavio da su preduzete sve predvidjene mere u slučaju epidemije malih boginja.

„Mi smo već sve preduzeli. Tu postoje tačno odredjene mere. Sve sumnje registrujemo odmah, pratimo sve one koji su bili sa njima u kontaktu. Imamo izveštavanja na minutnom nivou. Radi se analiza. Gledamo koliko je dece vakcinisano. Pokušavamo da ubedimo ljude da vakcinišu“, kazao je Lončar za TV Pink.

Na pitanje da li to znači da neće biti širih razmera bolesti on je rekao da ništa ne može da se garantuje.

„Garantuje nam naša savest. Kakva bude naša savest tako će nam biti“, kazao je on i dodao da je država spremna da reaguje na svaku situaciju.

Lončar je kazao da u slučaju malih boginja korist imaju farmaceutske kuće, jer se najskuplji lekovi troše kada dodje do komplikacija bolesti.

„Razmilšljajte da li želite da budete u igri nekog farmaceutskog lobija ili ćete da zaštitite svoje dete“, kazao je on.

Lončar je kazao da struka odgovorno kaže da vakcinacija MMR vakcinom nema veze sa autizmom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.