najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lončar: Sve bolnice i zdravstvene ustanove biće sređene

Sve bolnice i zdravstvene ustanove u Srbiji biće sređene, nakon što je vlada danas donela odluku da obezbedi novčana sredstva za to, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Jutros je vlada donela odluku da odvoji sredstva u najbržem mogućem roku da se sve bolnice, zdravstvene ustanove u Srbiji i domovi zdravlja, za koje ćemo takođe naći rešenje, okreče, odnosno da se srede”, rekao je Lončar novinarima nakon obilaska prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije.

Upitan koliko će biti sredstava izdvojeno, on je rekao da se podaci skupljaju sa terena, ali da po proračunu koji sad ima, nešto manje od milijardu dinara biće izdvojeno da se izvedu radovi.

Lončar je rekao da se ne radi samo o krečenju, već i o uređivanju sanitarnih čvorova.

Navodeći da je, po njegovom mišljenju, to izuzetno bitna stvar za celu Srbiju, on je pojasnio da je odlučeno da se najhitnije uradi, ali i poštuje procedura i da se obezbedi nesmetani rad za krečenje i zamene koje su neophodne u sanitarnim čvorovima.

“To je ono što Srbija želi. Više od 20 godina nije ulagano i obnavljano, ali posle 20, 30 godina konačno je doneta odluka i prepoznao se problem koji će biti rešen”, rekao je Lončar dodajući da je to veoma bitno za sve građane Srbije.

On je naveo da će se krenuti prvo od svih bolnica, a da će se naći rešenje i za sve domove zdravlja, objašnjavajući da će sredstva izdvojiti vlada, a da su domovi zdravlja na lokalnom nivou i da su pojedini čak i u blokadi.

Prema njegovim rečima, zato će se naći rešenje kako da ta sredstva završe i u domovima zdravlja, a ne na nekim drugim mestima.

Naš cilj je da napravimo bolnice, da mirišu na čisto, rekao je Lončar, zahvalivši se premijeru Srbije za rešenje tog problema.

“Ulazimo sad u proceduru, donet je zaključak, sredstva se prebacuju, tražimo izvođače koji će biti zaduženi za celu Srbiju. Naši bolesnici moraju da imaju bolje uslove”, rekao je Lončar.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Pera

    Blago nama, posle 20 godina neulaganja i neodržavanja bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, država će napokon da ih okreči i uredi toalete? Zbilja veliko dostignuće. Kada bi se naši državni funkcioneri lečili u tim istim bolnicama, tj. imali isti tretman kao obični građani, verovatno bi se i nešto više uradilo. Naše bolnice su ruglo i sramota za sve nas, na nivou su pedesetih godina prošlog veka. Ne daj bože da morate u bolnicu, a posebno u Urgentni centar, koji je posebno neuslovan kako za pacijente tako i za lekare. Ovim komentarom nemam nameru da vređam lekare, oni čine sve što mogu u datim uslovima, već naše društvo, državu, koja ne čini ono što bi trebalo, da građanima – pacijentima, omogući potreban komfor i tretman u bolnicama, a svi znamo u kakvim se zgradama KBC nalazi. Verujem, kada bi državni funkcioneri bili tretirani kao obični građani od dolaska u bolnicu pa nadalje, a ne da imaju specijani tretman, najbolje lekare, apartmane u VMA itd, stanje u bolnicama bi odavno bilo mnogo bolje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike