U trendu

Madjar so: Na mestu spomen-parka u Čurugu, korov i krave koje pasu

Jedna od inicijatorki postavljanja spomenika Madjarima stradalim u Drugom svetskom ratu u Vojvodini, Julija Teleki iz mesta Čurug u opštini Žabalj, izjavila je da je veoma razočarana zbog činjenice da je taj prostor potpuno zapušten.

„Korov je visok i ceo metar, krave šetaju ispred spomenika, tu je njihov izmet, a na klupe se ne može sesti jer su zarasle u korov“, kazala je Julija Teleki za dnevni list Madjar so.

Dodala je da, uprkos obećanjima iz opštine Žabalj, nikada nije formirana komisija koja će brinuti o spomeniku i njegovoj okolini.

„Ne znam šta je s tom komisijom, ja vidim da tu niko ne kosi travu, i vidim da zainteresovani dolaze ovde iz Madjarske i za sve nas se stidim zbog zapuštenosti koja se tu vidi. Ja ne mogu da održavam ovu okolinu, ja za to ni snage, ni para nemam“, kazala je Julija Teleki.

Spomenik u Čurugu postavljen je 23. juna 2013. godine, uz prisustvo predsednika Srbije i Madjarske, Tomislava Nikolića i Janoša Adera, a tada je otkriveno i spomen-obeležje Srbima koji su bili žrtve Drugog svetskog rata u tom kraju.

Dvojica predsednika tada su ocenili da je reč o velikom koraku ka istorijskom pomirenju dva naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.