U trendu

Mađarska pregovara o nabavci novih borbenih helikoptera

Mađarska je pokazala interes za nabavku novog italijanskog borbenog helikoptera Leonardo AW-249 zbog neizvesnosti oko održavanja postojeće flote ruskih jurišnih letelica Mi-24.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na vrhu liste mađarskih želja za nabavke su prioriteti ustanovljeni na osnovu iskustava iz rata u Ukrajini – borbeni helikopteri, dronovi i sistemi za borbu protiv dronova.

„Posledice rata u Ukrajini po održavanje tehnike ruskog i ukrajinskog porekla su vrlo ozbiljne jer su korisnici ostali bez izvora rezervnih delova i tehničke podrške. Mađarska avijacije je remontovala osam Mi-24V i i Mi-24P u Rusiji. Radovi su završeni 2018. i 2019. godine i resurs tih letelica produžen je za sedam godina u skladu sa propisanom procedurom održavanja, ali sada je njihova budućnost neizvesna jer delove je vrlo teško pribaviti“, navodi se.

Prvi sastanak na tu temu održan je u Firenci 17. februara.

Helikopter o kojem je reč je u fazi ispitivanja prototipa koji je poleteo avgusta 2022. godine. Nova italijanska letelica ima šest nosača naoružanja na bokovima.

„Osnovno sredstvo za precizna dejstva po tenkovima i ostalih malorazmernim metama su izraelske protivoklopne vođene rakete Spajk. Nišanski sistem kao i rakete su proizvodi firme Rafael. U nosu AW-249 smeštena je pokretna turela sa trocevnim topom kalibra 20 milimetara… U perspektivi, AW249 biće platforma koja će moći da kontroliše izviđačke i borbene dronove“, dodaje se u tekstu.

Portal dodaje da su Italijani prilično zatvoreni o performansama i nastavku rada na AW249, ali da je primećeno da se vodi žestoka aktivnost na prodaji.

Osim Mađara, potencijalni korisnik u susedstvu Srbije su Rumuni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.