Maja Ledjenac (NDNV): Nesagledive posledice dezinformisanja javnosti u Srbiji

Potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Maja Ledjenac izjavila je danas da su posledice širenja lažnih informacija u Srbiji „nesagledive i ogromne“.

„Nažalost, novinari koji proizvode takve dezinformacije to rade svesno. A novinari bi trebalo da rade upravo suprotno – da se bore protiv dezinformacija“, kazala je Maja Ledjenac na tribini „Glas gradjana – najjači glas“.

Novinarka Vanja Djurić kazala je da političari u Srbiji najviše lažu o ekonomskim temama.

„Oni neprestano obećavaju bolji život. Obećavaju povećanje plata iako znaju da je to nemoguće“, navela je Vanja Djurić.

Novinarka portala „Fake News tragač“ Danka Mihajlović kazala je da je taj portal do sada razotkrio više od hiljadu vesti.

Tribinu je organizovao NDNV, u okviru Festivala demokratije DemFest, koji na teritoriji cele Srbie organizuje CRTA.

Aktivisti NDNV-a su nakon tribine gradjanima delili flajere na kojima se objašnjava kako da prepoznaju lažne vesti.

„Gušenje medija, urušavanje institucija i principa vladavine prava ugrožavaju demokratski poredak u zemlji, dok su demokratske tekovine ozbiljno poljuljane i na globalnom nivou. Odbranom tih vrednosti branimo gradjanska i ljudska prava i slobode, dostojanstvo svakog od nas. Slobodni mediji i istinito i pravovremeno informisanje ključni su za uspostavljanje gradjanskog društva. Kreiranje lažnih vesti i medijske kampanje u kojima se promoviše nasilje i govor mržnje grade podanički mentalitet i društvo podanika. Budi gradjanin, ne podanik, uključi se!“, poručili su aktivisti tokom akcije.

Festival demokratije u Srbiji se održava prvi put pod sloganom „Nema povlačenja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.