U trendu

Mali: Matematičari nisu bili na balkonu zbog diskriminacije

„Matematičari se nisu pojavili na balkonu kako ostali učenici koji su osvajali medalje tokom prošle godine ne bi bili diskriminisani.“ navodi Siniša Mali.

„Više od 50 učenika osnovnih i srednjih škola je osvojilo medalje tokom prošle godine i imali smo najbolju nameru da ih sve pozovemo da dođu na balkon, ali je to bio bezbednosni rizik“, rekao je Mali novinarima prilikom obilaska preduzeća Gradska čistoća.

On je naglasio da niko nije hteo da pravi diskriminaciju između tih šest i preostalih 50 đaka, a toliko broj učenika bio bi bezbednosni rizik.

„Ne dao Bog da se nešto desi, onda biste nas pitali zašto niste vodili računa o tome“, rekao je Mali.

Kako je dodao, Grad Beograd će tokom manifestacije Dani Beograda napraviti poseban prijem za te učenike u Skupštini grada.

„Želimo sve da ih pozovemo i da im pokažemo da nam je stalo do toga da naši mladi, koji su najbolji u nečemu što su radili, dobiju podršku i grada i svoje države“, objasnio je Mali.

Na pitanje novinara zašto je bilo najavljeno da će se matematičari pojaviti na balkonu, gradonačelnik je ponovio da nije želeo da se pravi diksriminacija među učenicima, a fizički i iz bezbednosnih razloga nije bilo moguće da se svi pojave na balkonu.

Dodao je da je grad zahvalnost mladim matematičarima iskazao tako što je ispunio njihovu želju da prisustvuju finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u vaterpolu između Srbije i Crne Gore.

Prethodno je u petak, 22. januara iz Skupštine Beograda najavljeno da će svečani doček na balkonu Skupštine biti organizovan za vaterpolo reprezentaciju Srbije i sedam mladih matematičara koji su učestvovali na Međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu gde su osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Vesić: Deca nisu bila na balkonu iz bezbednosnih razloga

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas, povodom toga što se mladi matematičari nisu pojavili na balkonu Starog dvora sa vaterpolistima, da je tokom prošle godine oko 50 dece osvojilo zlatne medalje i da iz bezbednosnih razloga nije bilo moguće da sva ta deca budu na balkonu.

„Tokom prošle godine je bilo desetak takvih olimpijada što iz matematike, fizike, hemije i drugih nauka. Oko 50-oro dece je osvojilo zlatne medalje, osvojilo odličja i naprosto iz bezbednosnih razloga nije bilo moguće da sva ta deca budu na balkonu, jer to nije samo pet, šest ili sedam, već 50-oro njih“, rekao je Vesić novinarima u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Prema njegovim navodima, tokom manifestacije „Dani Beograda“ za svu tu decu biće organizovan poseban prijem i ona će, kako je dodao, u Skupštini grada biti dočekana onako kako zaslužuju.

Istakavši da Grad Beograd veoma ceni i poštuje uspeh koji su ta deca postigla, gradski menadžer je rekao da je upravo zbog takve dece i osnovan Fond za mlade talente.

(Beta/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.