Mali predlaže smanjenje broja gradskih odbornika

Gradonačelnik Siniša Mali najavio je da će u petak Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predati inicijativu za izmenu Zakona o glavnom gradu, kojom se predlaže smanjenje broja gradskih odbornika sa 110 na 65.

Foto: Beta

Foto: Beta

Kada resorno ministarstvo pristupi njegovoj promeni, izmenjeni tekst Zakona tokom leta bi trebalo da dostavi Skupštini Srbije na odlučivanje“ rekao je Mali, navedeno je u saopštenju Informativne službe Grada Beograda.

On je naveo da će Grad Beograd tim zakonom dobiti više nadležnosti i da će neka zakonska rešenja dovesti i do ušteda za budžet grada.

„Želimo da racionalizujemo neke troškove, tako da je predloženo da broj odbornika u Skupštini Beograda bude smanjen sa 110 na 65. Nakon toga bi se Statutom grada Beograda smanjio broj opštinskih odbornika i članova opštinskih veća za oko 40 odsto“ precizirao je Mali.

Sa druge strane, dodao je Mali, „želimo da preuzmemo nadležnosti u nekim oblastima koje prema našem mišljenju ne funkcionišu dovoljno dobro, pa se građani najviše žale na njih“.

On je podsetio da Grad Beograd želi da preuzme nadležnost nad katastrom kao i da grad predlaže preuzimanje nadležnosti u oblasti inspekcije u poljoprivredi i turizmu, kako bi na primer imao mogućnost da kontroliše rad hostela i da utiče na uslove za bavljenje tom vrstom delatnosti.

Mali kaže i da se inicijativom predlaže veća nadležnost Grada u sprovođenju kulturne politike. „Grad Beograd zbog svoje veličine i značaja mora da ima veće nadležnosti. Grad će se starati o sprovođenju kulturne politike na svojoj teritoriji i uređivati pitanja od značaja u oblasti kulture. Stvoriće se preduslovi za donošenje lokalne strategije razvoja kulture glavnog grada“ ukazao je Mali.

On ističe i da će zahvaljujući tom zakonu Beograđanima biti umnogome olakšan život. „Izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, na način izložen u ovoj inicijativi, a nakon toga i odgovarajuća promena Statuta Beograda, u velikoj meri učinili bi rad organa grada i gradskih opština efikasnijim. Cilj nam je da zadovoljimo potrebe svih sugrađana“, kazao je gradonačelnik.

Mali je naveo da na primer građani Lazarevca i Mladenovca više neće morati da dolaze u centar grada, već će veliki broj svojih potreba i prava ostvarivati na teritoriji gradske opštine gde žive.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar