Mali: Prva prestonica u regionu sa električnim autobusima

JKP „GSP“ Beograd oglašava javni poziv za nabavku pet novih električnih autobusa, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će Beograd biti prva prestonica u regionu sa takvim vozilima, koja bi sredinom naredne godine trebalo da se nađu na ulicama.

Kako je saopštila Gradska uprava, Mali je istakao da će, ukoliko čitav postupak bude trajao prema predviđenoj proceduri, ugovor biti potpisan za mesec dana.

„U tom slučaju, električni autobusi će na ulicama Beograda biti sredinom naredne godine, jer je rok za isporuku minimalno 150, a maksimalno 250 dana od datuma potpisivanja ugovora o isporuci vozila“, naveo je gradonačelnik.

On je dodao da će elektroautobusi saobraćati na potezu od Sava centra do Vukovog spomenika, čime Beograd postaje prva prestonica u okruženju koja će imati liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju elektroautobusi.

Kapacitet tih vozila je, prema njegovim rečima, minimalno 80 putnika a, što je najvažnije, električni autobusi su u potpunosti ekološka vozila, jer je emisija štetnih materija nula.

Reč je o niskopodnim solo autobusima na električni pogon sa pantografskim sistemom brzog punjenja na terminusima i sistemom skladištenja električne energije pomoću baterija ili super kondenzatora.

Motori navedenih vozila nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od minus 20 do plus 50 stepeni celzijusa, vreme punjenja na terminusima je deset minuta i elektroautobus je spreman za vožnju narednih 20 kilometara.

Projekat nabavke novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon GSP realizuje u saradnji sa gradskim sekretarijatima za zaštitu životne sredine i za saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.