U trendu

Mali: Veća ovlašćenja i odgovornost za grad Beograd

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predao je danas ministarki državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički inicijativu za izmenu Zakona o glavnom gradu čijim će usvajanjem Beograd dobiti veća ovlašćenja, ali i veću odgovornost.

Katastar i kontrola nad vodama, samo su neke od oblasti koje bi grad mogao da kontroliše. Pocetkom septembra kamen temeljac za „Beograd na vodi“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da bi grad najpre mogao da sprovodi Zakon o vodama koji bi omogućio da se urede splavovi, poveća bezbednost gradana i unapredi turizam.

On je dodao da bi gradu značila i kontrola nad katastrom, jer kako kaže, svaki drugi građanin koji ga sretne pita ga za stanje u katastru.

Gradonacelnik ističe da  je treća oblast koja bi mogla da bude uredena ta da gradska inspekcija preuzme nadzor nad zagradama.

Govoreći o smanjenju broja odbornika, Mali je rekao  da je to jedno od predizbornih obećanja i dodao kako izmenama Statuta Grada Beograda od 1. novovembra trebalo bi da se smanji broj odbornika u Skupštini grada, ali i na nivou gradskih opština.

Mali očekuje da Predlog izmena Zakona o glavnom gradu već tokom leta bude pred poslanicima.

Napominje kako je cilj da do kraja godine imamo izmenjen Statut i izmenjen Zakon o glavnom gradu, a sve to bi, kako kaže, olakšalo život gradanima.

Na pitanje koliko je unapređena poslovna klima u glavnom gradu, Mali je odgovorio kako je dosta uradeno na popravljanju poslovnog okruženja i dodao  da Beograd postaje grad kranova i dizalica.

Gradonačelnik je podsetio da se u poslednje vreme možda manje prica o „Beogradu na vodi“, ali kako kaže mnogo se radi, pa tako najavljuje postavljanje kamena temeljca pocetkom septembra i prve radove na tom projektu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.