U trendu

Malo besplatnih sadržaja za decu u Kruševcu

U Kruševcu ovog leta biće samo oko 20 besplatnih sadržaja za decu i mlade, a nadležne institucije izostanak aktivnosti pravdaju nedostatkom novca.

Ove godine, za razliku od prethodnih, nema besplatnog letnjeg bioskopa, koji se tokom jula i avgusta održavao u Pionirskom parku, a urednica dečijeg programa u Kulturnom centru Kruševac (KCK) Rajna Aleksić Marinković kazala je za agenciju Beta da u budžetu ustanove nije bilo dovoljno novca.

„Potrebno nam je dve i po do tri hiljade dinara po filmu, prikažemo tridesetak filmova, moramo da angažujemo radnike da ih uveče puštaju“, kazala je Aleksić Marinković.

Ona je dodala da se dramska radionica koju je KCK ranije organizovao ne realizuje ove godine jer se pokazalo da leti nije moguće okupiti decu od osam do 12 godina.

Aleksić Marinković je kazala da će ove godine, u okviru Kulturnog leta, KCK održati jednu besplatnu predstavu, Igre bez granica, tri večeri Karaoke okršaja i tri do četiri večeri čitanja bajki ispred Kulturnog centra.

Roditelji školaraca u Kruševcu kazali su za agenciju Beta da se sve kulturne i zabavne aktivnosti za decu završavaju krajem školske godine i da bi bilo korisno da grad organizuje besplatne letnje sportske škole, ali i druge kreativne radionice.

Direktor Sportskog centra Kruševac, Dragan Lazić kazao je da ta ustanova ima školu za obuku neplivača, koju deca mogu da pohađaju uz kupljenu ulaznicu za bazene. On je dodao da bi besplatne karte za „vukovce“, kojih prethodne dve godine nije bilo, mogle da budu ponovo uvedene ako se izdvoji novac iz gradskog budžeta.

Sportski savez Kruševac organizovaće u avgustu sportsko leto, u okviru koga će biti održani jednodnevni turniri u malom fudbalu, rukometu, odbojci, badmitonu, sve to na pesku, te ulični basket na otvorenim terenima Sportskog centra.  

Kancelarija za mlade, koja radi u okviru Gradske uprave, tokom avgusta organizovaće kreativne radionice fotografije za srednjoškolce i mlade do 30 godina, radionice ručno rađenog nakita i veb dizajna, a planirano je da u njima učestvuje po 25 polaznika. Kancelarija će povodom Međunarodnog dana mladih, organizovati koncert rok grupa.

U Gradskoj upravi nisu bili raspoloženi da govore o količini novca koju je grad izdvojio za besplatne sadržaje, uz obrazloženje da se novac usmerava ustanovama koje se tim aktivnostima bave i da nemaju uvid u konkretne programe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.