U trendu

Malo ko želi da radi ove poslove u Srbiji, a obezbeđuju „evropsku platu“

Prva pomisao na pomen dobro plaćenih poslova u Srbiji su uglavnom poslovi inženjera i programera. Međutim, to nisu jednini poslovi u Srbiji od kojih može dobro da se zaradi.

Postoje i mnogi drugi, za koje nisu potrebne fakultetske diplome i koji mogu da donesu takozvane „evropske plate“, a koje u poslednje vreme malo ko hoće da radi osim onih koji se njima bave godinama.
Bavljenje programiranjem i delatnostima koje su slične zvanično jeste najisplativije, ali ne i jedino isplativo. Majstorski i sezonski poslovi danas su dosta zapostavljeni, a tražnja je sve veća. Upravo zbog nedostatka majstora na tržištu rada, njihove zarade dostižu zapadnoevropske standarde!

Vodoinstalateri
Često čujemo da su upravo zanati ostali u „drugom planu“ u poslednjih nekoliko godina i da nam nedostaje kvalitetnih majstora. Oni koji su bili dovoljno mudri da odneguju ove veštine danas mogu da zadovoljno trljaju ruke.
Majstori za svoj rad mesečno zarade i više od 200.000 dinara. U slučaju da su specijalizovani za posebnu oblast u okviru svog zanata, zarada im eksponencijalno raste, piše „Blic biznis“.

Moleri
Manjak građevinskih radnika u Srbiji je ogroman, te se i drugi zanati pored vodoinstalatera mnogo više plaćaju nego ranije. Posao molera nije lak, ali mnogi su od ovog zanata „bežali“ ne shvatajući da ove zanatlije već godinama imaju mesečna primanja sa pet nula.
Čak i obični radnici, pomoćnici majstora, danas su plaćeni sa više od 60.000 dinara mesečno, a majstori zarađuju uglavnom barem duplo više.

Vozač kamiona
U Srbiji trenutno manjka i vozača kamiona, autobusa, a zvanične brojke kažu da ih je 8.000 manje nego što je potrebno. Kao i u prethodnim slučajevima, baš zbog manjka kvalifikovanih radnika, poslodavci se utrkuju da im daju veću platu.

Sada u Srbiji zarade u proseku oko 1.000 evra, ali plate često budu i duplo više.
U slučaju da se upute u inostranstvo, gde je potražnja za vozačima još veća, mogu da zarade i po nekoliko hiljada evra mesečno.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.