U trendu

Mamutica Kika atrakcija Kikinde

Ako dolazite u posetu Kikindi, gradu u Vojvodini, nezaobilazna atrakcija je mamutica Kika čiji je skelet pronadjen u krugu najveće ciglarske kompanije u jugoistočnoj Evropi „Toza Marković“.

Kustos pedagog kikindskog Narodnog muzeja Dragan Kiurski nam je rekao da je skelet mamutice pronadjen 1996. godine u glinokopu fabrike.

„Na dubini od 20 metara pronadjen je skelet mamuta koji je živeo pre oko pola miliona godina na ovim prostorima i koji pripada vrsti stepskog mamuta. Nije imao onu dugačku dlaku kao što znamo iz crtanog filma Ledeno doba. Kika je imala kratku dlaku.“

Kika je, kako dodaje kustos, bila baka u trenutku kad je uginula.

„U momentu kad je uginula imala je oko 64 godine. Bila je predvodnica svog krda, ženskog krda jer su mamuti imali takvu organizaciju da su u krdu bile ženke sa mladuncima. Kika je u jednom momentu bila predvodnica krda i umrla je tako što je upala u ostatak Panonskog mora, ovde su vladale močvare u vreme kad je ona živela, ona se tu zaglibila i tu je uginula. Ona je na tom istom mestu pronadjena posle pola miliona godina“, rekao je Kiurski.

Ono što je značajno reći za mamute jeste da su bili biljojedi, da su imali četiri zuba u vilici, po dva zuba u gornjoj i donjoj vilici, koji su im se menjali šest puta u životu i negde posle 40. godine ostajali bi bez zuba.

„Kika se od 2006. ovde nalazi i predstavlja jedan od identiteta Kikinde i turistički potencijal našeg grada“, naglasio je Kiurski.

Zahvaljujući 3D laserskim skeniranjem ostataka dobijeni su kompjuterski modeli kostiju koji su poslužili kao baza za izradu animacija za film i ilustracija za kompakt disk, pa je tako „oživela“ ova džinovska praistorijska životinja.

Originalni skeletni ostaci Kike izloženi su u okviru stalne postavke Narodnog muzeja dok je skeletna replika mamuta u prirodnoj veličini postavljena u dvorištu muzeja.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.