U trendu

Manifestacija Dani Petra Lubarde u saradnji Nikšića i Beograda

BEOGRAD – U Nikšić je održana trodnevna kulturno-umetnička manifestacija „Dani Petra Lubarde“, u okviru koje su organizovane dve izložbe u saradnji te opštine, JU Muzeji i galerije i Kuće legata Grada Beograda .

Kako se navodi, član gradskog veća za kulturu Beograda Fadilj Eminović, koji je prisustvovao trodnevnoj manifestaciji, naveo je da je manifestacija proizašla iz dogovora predstavnika Grada Beograda i te opštine o međusobnoj saradnji na polju kulture.

Istakao je da su u okviru manifestacije „Dani Petra Lubarde“ u saradnji Opštine Nikšić, JU Muzeji i galerije i Kuće legata Grada Beograda organizovane dve izložbe i to u foajeu Nikšićkog pozorišta izložba radova učenika Gimnazije Stojan Cerović, „Petru Lubardi u čast“, inspirisana Lubardinim delom, i izložba reprodukcija slika Petra Lubarde „Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde – Beograd“ na Trgu Slobode u Nikšiću.

Eminović je rekao da su ustanove Kuća legata iz Beograda i JU Muzeji i galerije iz Nikšića zajedničkim protokolom o saradnji započele realizaciju manifestacije,

On je naveo da je na sastancima sa predstavnicima opštine Nikšić razgovarano o saradnji Beograda i Nikšića u oblasti kulture, ali i u oblasti sporta, turizma i privrede, gde je napravljen konkretan plan aktivnosti do kraja godine.

„Napravili smo plan aktivnosti koje ćemo zajedno ostvariti na dobrobit građana Beograda i Nikšića“, kazao je on, a saopštila Gradska uprava.

Eminović je istakao da je otvorio izložbu Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde – Beograd“ i dodao da ona pored umetničke, dobija dodatnu vrednost saradnjom Nikšića i Beograda.

„Vezane istom idejom i željom da unaprede život građanima oba grada, ove dve insitucije potpisale su Protokol o saradnji. Posebno mi je drago što ova saradnja počinje Lubardinom originalnom i samosvojnom stvaralačkom energijom, stvaralaštvom jednog od najznačajnijih evropskih umetnika 20. veka“, kazao je Eminović.

Na trodnevnoj manifestaciji je prisustvovala delegacija Grada Beograda, u čijem sastavu su bili Fadilj Eminović, Andrija Bojanić, Filip Brusić- Renaud i Dina Pavić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar